2015-2017 European Pact 4 Youth

Tο CSR Hellas, ως εθνικός εταίρος του CSR Europe, κατά τη διετία 2015 -2017, συμμετείχε στην πρωτοβουλία European Pact 4 Youth (Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία) και συντόνιζε την υλοποίησή της στην Ελλάδα, με στόχο την εδραίωση συνεργασιών μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και κυρίως τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου παροχής ποιοτικών θέσεων πρακτικής άσκησης/επαγγελματικής κατάρτισης για τη νεολαία.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία αποτελεί μια αμοιβαία δέσμευση των επικεφαλής του επιχειρηματικού κόσμου και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία συσπείρωσε εκπροσώπους των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καλώντας όλες τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τους παρόχους εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, τις οργανώσεις νεολαίας, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τους δασκάλους, τους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευόμενους, τους γονείς, καθώς επίσης, και τους λοιπούς παράγοντες κομβικής σημασίας να αναπτύξουν και να εδραιώσουν συνεργασίες που στηρίζουν την απασχολησιμότητα και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Από τις πρώτες κινήσεις μετά την προσυπογραφή ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας (Task Force) αποτελούμενης από εθελοντές εκπροσώπους των μελών του.

Προκειμένου να φτάσουμε στην κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η Task Force συνέταξε ερωτηματολόγιο για την καταγραφή προγραμμάτων πρακτικής άσκησης που την άνοιξη του 2016 τα CSR Hellas, Σ.Ε.Β. και Ε.Β.Ε.Θ. μοίρασαν στα μέλη τους. Αντίστοιχη έρευνα διεξήχθη στις αρχές του καλοκαιριού 2016, πάλι μεταξύ των τριών προαναφερθέντων φορέων, αυτήν τη φορά για την καταγραφή σχετικών καλών πρακτικών.

Ως επόμενο βήμα, ορίστηκε η διεξαγωγή διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη (με τη μορφή focus groups). Στόχος του διαλόγου ήταν αφενός η καταγραφή των θέσεων των διαφόρων πλευρών αλλά και η σύνταξη πρότασης για σχέδιο δράσης, το οποίο θα στηρίζεται στα κοινά συμπεράσματα από τη διαδικασία αυτή.

Το εθνικό σχέδιο δράσης αφορούσε:

  • την κατάρτιση ενός Οδηγού Καλών Πρακτικών για την υλοποίηση ποιοτικών προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, και
  • την πιλοτική εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, έχοντας ως βάση τη σύναψη και διατήρηση πολυεπίπεδων ποιοτικών συμπράξεων

ΧΟΡΗΓΟΙ

Μέλη που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία