Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR HELLAS & Europe Update 3 (26/07/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Η πράσινη μετάβαση του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου σε ευρωπαϊκή εκδήλωση του CSR EUROPE

Η μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τον κλάδο αναφέρεται στη στροφή προς βιώσιμες κτιριακές πρακτικές που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών στρατηγικών, όπως χαμηλές εκπομπές άνθρακα πριν και κατά τη διάρκεια ζωής των κτιρίων. Αυτή η μετάβαση περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές, τεχνολογίες και μεθοδολογίες που στοχεύουν στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, στη μείωση των απορριμμάτων, στη χρήση βιώσιμων υλικών και στη βελτίωση της συνολικής βιωσιμότητας των κτιρίων σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Η προσαρμογή σε μια κουλτούρα βιωσιμότητας και η ενσωμάτωση αναδυόμενων καινοτόμων τεχνικών είναι βασικές πτυχές για την προώθηση της μετάβασης στον κατασκευαστικό τομέα.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στις 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του European Sustainable Industry Summit, από τον οργανισμό CSR Europe σε συνεργασία με το CSR HELLAS και θέμα «Χτίζοντας το αύριο: Καινοτομίες που οδηγούν τη μετάβαση σε βιώσιμες κατασκευές», εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου, των δομικών υλικών αλλά και κλάδων που συνδέονται με τις κατασκευές, κατέθεσαν τις απόψεις τους. Στη συζήτηση που συντόνισε η Αλεξάνδρα Πάλλη, Πρόεδρος ΔΣ, CSR HELLAS, συμμετείχαν o Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, ESG Performance Director, ΤΙΤΑΝ, Αντιπρόεδρος ΔΣ CSR HELLAS, η Δανάη Φραντζή-Γούναρη, Senior Sustainability Manager, LAMDA DEVELOPMENT, η Μαίρη Ατζέμη, Head of Sustainability Department, BREAK EVEN CONSULTING, ο Μιχάλης Σαπρανίδης, Πρόεδρος, PELATIS και η Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Sustainability Director, GOODY’S-EVEREST Group.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο είναι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα. Η ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ όσον αφορά τη μείωση των λειτουργικών εκπομπών άνθρακα, με μέτρα ενεργειακής απόδοσης και με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των εθνικών ενεργειακών δικτύων, αλλά ο ενσωματωμένος άνθρακας παραμένει μια κρίσιμη πρόκληση για την ακίνητη περιουσία. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί βελτιστοποίηση σχεδιασμού, κατάλληλη επιλογή υλικού και φυσικά ισχυρές αναλύσεις LCA, που σημαίνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από την έναρξη κάθε κατασκευαστικού έργου. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενική έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αυτό οδηγεί σε αντίσταση στην αλλαγή και σε προτίμηση στις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Οι μεγάλες και καινοτόμες εταιρείες επενδύουν πολλά στην ευαισθητοποίηση του κλάδου και συνεργάζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού τους, για παράδειγμα τις εταιρείες τσιμέντου, προς ένα κοινό μέλλον χωρίς άνθρακα.

Σημαντικό θέμα στη μετάβαση του κλάδου παραμένει και το υψηλό αρχικό κόστος. Η βιώσιμη κατασκευή συχνά συνεπάγεται υψηλότερο αρχικό κόστος. Η εξισορρόπηση των βέλτιστων βιώσιμων πρακτικών του κλάδου με την τραπεζική ικανότητα του έργου παραμένει η καθημερινή αποστολή για τις εταιρείες του κλάδου. Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων όπως LEED, BREEAM κ.λπ. Δίνεται αυξανόμενη έμφαση σε ενεργειακά αποδοτικούς σχεδιασμούς και ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξημένη χρήση βιώσιμων υλικών και Πρακτικής Κυκλικής Οικονομίας. Οι έξυπνες τεχνολογίες είναι επίσης σημαντικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τη μείωση της σπατάλης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων βιωσιμότητας.

Για την Ελλάδα, ο ρυθμός κατασκευής νέων κτιρίων είναι σχετικά χαμηλός και αναμένεται να παραμείνει χαμηλός στο μέλλον, επομένως η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων έχει μεγάλη σημασία. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα από μια κτιριακή λειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την πράσινη μετάβαση και τελικά προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών. Η προσέγγιση της βιωσιμότητας, είτε από την πλευρά μιας εταιρείας συμβούλων είτε από άλλο κλάδο, είναι αρκετά περίπλοκη. Αρχικά, όλα τα έργα ξεκινούν με σχολαστικό σχεδιασμό και ανάπτυξη στρατηγικής που προκύπτουν από διεξοδικές αξιολογήσεις βιωσιμότητας κάθε έργου και οργανισμού γενικά, αξιολογώντας περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως εκτιμήσεις αποτυπώματος άνθρακα, ανάλυση κύκλου ζωής, περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και ανάλυση κατανάλωσης ενέργειας. Για να βελτιώσει μια εταιρεία τη βιωσιμότητά της, διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η στρατηγική της πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς ώστε να προσαρμόζεται στους νέους κανονισμούς, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εσωτερικές αποφάσεις. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να δεσμεύει όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των εργολάβων και των προμηθευτών. Έτσι, για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, η προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνικά μέτρα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, βιώσιμες προμήθειες, μείωση των απορριμμάτων και συνεχή εκπαίδευση για βιώσιμες πρακτικές.