Πώς επηρεάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες την κλιματική αλλαγή;
Έκθεση με θέμα «Η επίδραση των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή” ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση αξιολογεί τον αντίκτυπο των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην προώθηση και καθοδήγηση της απαραίτητης επείγουσας αλλαγής. Παράλληλα, συζητά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θέτουν αυτοί οι βασικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και συγκεντρώνει τα νέα δεδομένα, εμπειρική ανάλυση αλλά και πρόσφατη βιβλιογραφία.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, οι άμεσες δραστηριότητες και οι αλυσίδες εφοδιασμού 157 μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν από κοινού έως και το 60% των παγκόσμιων βιομηχανικών εκπομπών εκ των οποίων το 10% προέρχεται από τις άμεσες δραστηριότητές τους και το 50% από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως τονίζεται στην έκθεση, αποτελούν σήμερα βασικούς μοχλούς των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αποτελούν βασικό κίνδυνο και παράλληλα ευκαιρία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Από τη μία πλευρά, μπορούν να επιβάλουν πρότυπα βιωσιμότητας ή να ενθαρρύνουν τις πράσινες μεταφορές τεχνολογίας επηρεάζοντας εκατομμύρια παραγωγούς, αλλά από την άλλη πλευρά να συγκρατήσουν τη μείωση των εκπομπών με αντίσταση, παρεμπόδιση ή άσκηση πίεσης (lobbying).
Στην αρνητική πλευρά της επίδρασης των πολυεθνικών επιχειρήσεων η έκθεση διακρίνει τα εξής στοιχεία :
- Οι περισσότερες είναι ανεπαρκώς δεσμευμένες στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού.
- Μόνο το ένα τέταρτο εξ αυτών έχουν δεσμευτεί για μηδενικές καθαρές εκπομπές GHG έως το 2050.
- Μόλις 20%,13% και 5% των πολυεθνικών επιχειρήσεων διαθέτουν μακροπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη στρατηγική αντίστοιχα.
- Καμία πολυεθνική επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, δεν διέθετε στρατηγική κατανομής κεφαλαίου που να ευθυγραμμίζεται με τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Ωστόσο, σε σχέση με τη θετική επίδρασή τους, η έκθεση καταγράφει τα εξής:
- Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μετατοπίζουν ολοένα και περισσότερο τις νέες τους επενδύσεις σε πράσινους τομείς, αποφεύγουν τους ρυπογόνους τομείς, προσφέροντας έτσι χρηματοδότηση για την κλιματική μετάβαση.
- Παρέχουν πρόσβαση σε εγχώριες επιχειρήσεις σε πιο προηγμένη τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
- Οι εταιρείες που αλληλεπιδρούν μαζί τους είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε πράσινες ρυθμίσεις στόχων, παρακολούθηση και απαλλαγή από τον άνθρακα.
Η έκθεση προτείνει το πλαίσιο μέσω της εφαρμογής του οποίου διάφορες πολιτικές μπορούν να διαμορφώσουν τον αντίκτυπο των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή και αφορούν στην παρακολούθηση εκπομπών, τους νόμους και κανονισμούς, τους φόρους, τα κίνητρα & τη δημοσιονομική στήριξη καθώς και τις εταιρικές δεσμεύσεις & πληροφορίες.