Ισλανδία: Απεργία με επικεφαλής την πρωθυπουργό με διαμαρτυρία για τις μισθολογικές ανισότητες
Με μια μεγάλη μαζική κινητοποίηση που υποστηρίζεται από την Katrín Jakobsdóttir, την Πρωθυπουργό, οι Ισλανδοί απεργήσαν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου με στόχο να επιστήσουν την προσοχή στις μισθολογικές διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα, το βάρος της οικιακής εργασίας, την ανασφάλεια στους μισθούς και τη βία λόγω φύλου που πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.
Τους απεργούς στήριξε η Πρωθυπουργός της χώρας, Katrín Jakobsdóttir η οποία επίσης δεν εργάστηκε την ημέρα της απεργίας «παροτρύνοντάς τες να κάνουν το ίδιο». Μόνο στο Ρέικιαβικ, 25.000 άνθρωποι αναμένεται να διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές ανισότητες και τη βία λόγω φύλου, ή περισσότερο από το 6% του ισλανδικού πληθυσμού. Η διαδήλωση συνοδεύτηκε από πολλές εκδηλώσεις σε περίπου δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες απεργίες γυναικών που έχει διοργανωθεί στην Ισλανδία.
Η επιλογή αυτής της ημέρας οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από 48 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1975, διοργανώθηκε η πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών στο πλαίσιο του «kvennafrí», κυριολεκτικά «ρεπό των γυναικών». Το 90% των Ισλανδών γυναικών αποχώρησαν στη συνέχεια, οδηγώντας σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές στη χώρα. Πέντε χρόνια αργότερα, εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος. Ωστόσο μετά από σχεδόν μισό αιώνα, οι διοργανωτές της απεργίας, η οποία συγκεντρώνει περίπου σαράντα οργανώσεις, πιστεύουν ότι η αναγνώριση της γυναικείας εργασίας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.