Εργασία vs. προνοιακά επιδόματα για τους Γερμανούς πολίτες;
Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, πιστεύουν ότι η εργασία δεν αξίζει τον κόπο μετά την προγραμματισμένη αύξηση των προνοιακών πληρωμών και των επιδομάτων παιδιών από την κυβέρνηση, έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στον γερμανικό τύπο, πριν από λίγες μέρες.
Με αφορμή την αύξηση από την κυβέρνηση, των επιδομάτων, τα οποία εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2005, προκειμένου να καταπολεμηθούν η παιδική φτώχεια και να βοηθηθούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, η συζήτηση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία αφορά στην σκοπιμότητα των επιδομάτων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι σκοπός της δεν είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους από την εργασία εντελώς.
Τα επιδόματα πρόνοιας, που ονομάζονται «χρήματα των πολιτών», για περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανέργους στη Γερμανία θα αυξηθούν στα 563 ευρώ (605,06 δολάρια) από 502 ευρώ το μήνα για τους άγαμους από το επόμενο έτος. Τα έξοδα ενοικίου και ασφάλισης υγείας καλύπτονται επίσης από την κυβέρνηση για όσους λαμβάνουν τα επιδόματα.
Η αύξηση συμπίπτει με τη μεγάλη αύξηση της στήριξης για γονείς με χαμηλό εισόδημα από το 2025. Θα λαμβάνουν έως και 636 ευρώ το μήνα για το πρώτο τους παιδί και άλλα 530 ευρώ για κάθε άλλο παιδί. Το ποσό αυτή τη στιγμή έχει καθοριστεί στα 250 ευρώ το μήνα ανά παιδί.
Με ελάχιστο μισθό περίπου 12,4 ευρώ την ώρα ή 1.450 ευρώ καθαρό εισόδημα το μήνα, περίπου το 52% των Γερμανών έχει την εντύπωση ότι δεν αξίζει να εργάζεται καθώς όσοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση με κατώτατο μισθό δεν κερδίζουν σημαντικά περισσότερα από αυτά που χρειάζονται για να ζουν, έδειξε έρευνα της δημοσκόπησης INSA που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild.
Οι Γερμανοί διχάζονται κατά πόσο δικαιολογείται η αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας με 45% υπέρ και 44% κατά, έδειξε η έρευνα σε 1005 ερωτηθέντες.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε την περασμένη εβδομάδα σε μια παρουσίαση για το βασικό επίδομα παιδιού, ότι τα επιδόματα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την εργασία.
«Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε τα κίνητρα εργασίας», είπε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι η απασχόληση θα ήταν προϋπόθεση για την πρόσβαση σε κάποια επιδόματα, καθώς η ανεργία των γονέων ήταν βασικός μοχλός της παιδικής φτώχειας.
Το θέμα της σχέσης εργασίας και προνoιακής πολιτικής απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώνοντας προβληματισμούς σε σχέση με την προσέγγιση των κοινωνικών πολιτικών και αντιθέσεις από ομάδες πολιτών και εργαζομένων.