Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – Top News 1 (19/12/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ετήσιο συνέδριό του πραγματοποίησε για το 2023 το EFRAG στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Ευρωπαϊκές εταιρικές αναφορές: δύο πυλώνες επιτυχίας» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την προσωπική συμμετοχή της Επιτρόπου Mairead McGuinness. Οι ομιλητές υψηλού επιπέδου και οι συμμετέχοντες σε πάνελ μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας, συζήτησαν τις νέες εξελίξεις στη χρηματοοικονομική αναφορά και αναφέρθηκαν στις τελευταίες τάσεις για τη σύνδεση και των δύο τομέων στο ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον της εταιρικής αναφοράς.

Στην ομιλία της, η Mairead McGuinness, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, συνόψισε μια λίστα βημάτων που είναι τα εξής:

– Η Επιτροπή ζήτησε από την EFRAG να δώσει προτεραιότητα στην καθοδήγηση για τις εταιρείες σχετικά με την εφαρμογή της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

-Παράλληλα, η Επιτροπή  ζήτησε επίσης από τον ίδιο οργανισμό να υποβάλει σχέδια προτύπων για τις ΜμΕ έως τον Νοέμβριο του 2024. Θα υπάρχουν δύο σετ προτύπων:

– Πρώτον, ένα σύνολο αναλογικών προτύπων για εισηγμένες ΜμΕ που υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις βάσει της CSRD

-Δεύτερον, θα υπάρχουν ξεχωριστά, απλά πρότυπα για εθελοντική χρήση από μη εισηγμένες ΜμΕ, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ στην ΕΕ.

Αυτά τα πρότυπα θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να ανταποκριθούν σε αιτήματα που είναι πιθανό να λάβουν από τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, πελάτες και άλλους. Τα πρότυπα για τις ΜΜΕ θα βοηθήσουν επίσης να δημιουργηθούν προσδοκίες σχετικά με το τι είναι λογικό να ζητούν οι μεγάλες εταιρείες από τις ΜμΕ στην αλυσίδα αξίας τους. Η υιοθέτηση και των δύο συνόλων προτύπων για τις ΜμΕ είναι κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η επόμενη επιτροπή.

Σε σχέση με τα Πρότυπα για συγκεκριμένους κλάδους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αναβάλουν κατά δύο έτη έως τον Ιούνιο του 2026 την προθεσμία για την έγκριση μιας πρώτης σειράς προτύπων για συγκεκριμένους κλάδους, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης σειράς οριζόντιων προτύπων. Αυτό δίνει και στην EFRAG επιπλέον χρόνο για να εργαστεί σε αυτά τα πρότυπα.

Τα τομεακά πρότυπα θα πρέπει να είναι αναλογικά και να βασίζονται σε βασικές πληροφορίες που απαιτούνται σε κάθε τομέα.

– Ένα άλλο σύνολο προτύπων που απαιτούνται βάσει της CSRD είναι για ορισμένες εταιρείες εκτός ΕΕ με σημαντική παρουσία στην ΕΕ. Η Επιτροπή πρότεινε την αναβολή της προθεσμίας για την υιοθέτηση αυτών των προτύπων κατά δύο έτη έως τον Ιούνιο του 2026, επιτρέποντας την εστίαση της προσπάθειας σε πιο άμεσες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής, της καθοδήγησης και των προτύπων για τις ΜμΕ.

– Το CSRD απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν πληροφορίες βιωσιμότητας σε ψηφιακή μορφή χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό σύστημα ταξινόμησης. Αυτό το σύστημα ταξινόμησης πρέπει να είναι σε ισχύ προτού ζητηθεί από τις εταιρείες να επισημάνουν ψηφιακά τις πληροφορίες βιωσιμότητας τους.

Η EFRAG θα θέσει σύντομα το προσχέδιο του συστήματος ψηφιακής ταξινόμησης για το πρώτο σύνολο προτύπων βιωσιμότητας προς διαβούλευση. Η Επιτροπή θα εγκρίνει τα τεχνικά πρότυπα με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη.

Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (#ESAP) θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2027. Από εκείνο το έτος, οι χρήστες θα μπορούν να αξιολογούν όλες τις δημόσιες πληροφορίες για τα οικονομικά και τη βιωσιμότητα σε μια ενιαία πλατφόρμα.

Η  πιθανή απόκλιση μεταξύ απλής και διπλής  ουσιαστικότητας είναι περισσότερο ζήτημα μέσων παρά πραγματικό, σημείωσε ο Patrick De Cambourg, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αναφορών Βιωσιμότητας της EFRAG. Πιστεύει ότι η πιθανή απόκλιση είναι υπερεκτιμημένη, καθώς πολλές επιδράσεις μπορεί, και μεταφράζονται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε οικονομικούς κινδύνους και ευκαιρίες. Δεδομένου ότι οι επενδύσεις επιπτώσεων αναπτύσσονται γρήγορα, είναι δύσκολο να καθοριστεί η λεπτή γραμμή μεταξύ των επιπτώσεων που συμπεριλαμβάνουν το οικονομικό σκέλος  και χωρίς αυτό. Ο Patrick De Cambourg επιβεβαίωσε τη δέσμευση της EFRAG να υποστηρίξει τις εταιρείες στο ταξίδι τους για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.