Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 2 (06/09/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου, το προσχέδιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Το προσχέδιο της ΕΕ για τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών ετοιμάζεται να συζητήσει και να ψηφίσει στις 7 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου. Το προσχέδιο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από την Κίνα και άλλες χώρες για μέταλλα όπως οι σπάνιες γαίες. Παρουσιάστηκε τον Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση αναφοράς για την αύξηση της εγχώριας ικανότητας εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης πρώτων υλών, με φιλόδοξούς στόχους με σαφή σημεία αναφοράς για την εγχώρια δυναμικότητα για όλες τις φάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ το 2030 το αργότερο:

  • τουλάχιστον το 10 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την εξόρυξη,
  • τουλάχιστον το 40 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την επεξεργασία,
  • τουλάχιστον το 15 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την ανακύκλωση,
  • το ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης της Ένωσης για κάθε πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας, σε οποιοδήποτε στάδιο επεξεργασίας, που προέρχεται από μία μόνο τρίτη χώρα δεν θα υπερβαίνει το 65%.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ενισχύσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διασφαλίσεις για «στρατηγικά» έργα εξόρυξης στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι νομοθέτες στη βιομηχανική επιτροπή του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν τον στόχο του 50%, αλλά πρόσθεσαν μια διεθνή διάσταση σε αυτόν, λέγοντας ότι «έως και το 20% της νέας ικανότητας επεξεργασίας της Ένωσης» μπορεί να αναπτυχθεί ως μέρος των λεγόμενων «στρατηγικών συνεργασιών» με ξένες χώρες.

Αυτά θα προωθηθούν μέσω «στρατηγικών έργων» που θα επωφεληθούν από ταχύτερους κανόνες αδειοδότησης και πρόσβαση στη χρηματοδότηση – αλλά και πιο προσεκτικό έλεγχο όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διασφαλίσεις, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την πράσινη εκστρατεία «Μεταφορές και Περιβάλλον» (T&E).