CSR Atelier “Δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας”

Button_ATELIER_ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ_adj

“Οδικός χάρτης προς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο”

Η πρόταση της ΕΕ για αναθεώρηση της Οδηγίας Δημοσιοποίησης Μη-Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Non-Financial Reporting Directive – NFRD) και αντικατάστασή της από την Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας από τις Εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση του πλαισίου αναφοράς των επιχειρήσεων με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ιδίως με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2088 για τη γνωστοποίηση βιώσιμων οικονομικών (Sustainable Finance Disclosure Regulation – SFDR) και τον Κανονισμό (EΕ) 2020/852 περί ταξινομίας (EU Taxonomy Regulation). Ο στόχος είναι να μειωθεί η πολυπλοκότητα και η πιθανότητα διπλών απαιτήσεων αναφοράς.

Η νέα CSRD θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα αναφέρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται οι επενδυτές και άλλοι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που υπόκεινται στο SFDR. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι τα πρότυπα αναφοράς θα περιλαμβάνουν δείκτες που αντιστοιχούν στους δείκτες που περιλαμβάνονται στο SFDR.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν αυτούς τους δείκτες μαζί με άλλες πληροφορίες βιωσιμότητας που επιβάλλονται από την προτεινόμενη CSRD. Τα πρότυπα αναφοράς που θα αναπτυχθούν από την European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) στο πλαίσιο της CSRD θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη αυτούς τους δείκτες και θα βασίζονται στα κριτήρια «ουσιαστικής συμβολής» και «χωρίς σημαντική βλάβη» της Ταξινομίας.

Η CSRD θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων δημοσιοποίησης πληροφοριών ώστε να συμπεριλάβει όλες τις μεγάλες εταιρείες, είτε είναι εισηγμένες είτε όχι και χωρίς το προηγούμενο όριο των 500 εργαζομένων. Επιπλέον, η CSRD επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής ώστε να συμπεριληφθούν οι εισηγμένες ΜμΕ, με εξαίρεση τις εισηγμένες πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενώ εισάγεται για πρώτη φορά μια γενική απαίτηση ελέγχου (διασφάλισης) σε επίπεδο ΕΕ για τις αναφερόμενες πληροφορίες βιωσιμότητας.

Μέσω τις συμμετοχής τους στο CSR Atelier «Δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας» τα στελέχη των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πώς αλλάζει η επικείμενη CSRD τις εταιρικές αναφορές βιωσιμότητας, αλλά και πως επηρεάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη λειτουργία της επιχείρησής, εξετάζοντας τα ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από την προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο όπως:

  • Οι απαιτήσεις της CSRD σε σχέση με τη δημοσιοποίηση εταιρικών πληροφοριών
  • Τα σχέδια των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards – ESRS) που αναπτύσσει η EFRAG

Επιπλέον στη διάρκεια των θεματικών εργαστηρίων του CSR Atelier τα στελέχη των επιχειρήσεων θα μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και καλές πρακτικές που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της CSRD και των υπό διαμόρφωση ESRS, καθώς και την ανταπόκριση στις ανάγκες των χρηστών των αναφορών βιωσιμότητας (επενδυτές, κοινωνία των πολιτών και άλλοι).

Ειδικότερα το CSR Atelier για τα «Δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας» αναμένεται να έχει τα ακόλουθα παραδοτέα:

  • Οδηγός εφαρμογής προδραστικής προσέγγισης στη διαχείριση του θέματος με παραδείγματα ανάδειξης καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Επεισόδια podcast «CSR Lab» για το θέμα με ανάδειξη καλών πρακτικών των πρωτοπόρων επιχειρήσεων.
  • Έκδοση θεματικού «CSR-Focus» για το θέμα.
  • Συμμετοχή σε ειδική εκδήλωση υψηλού επιπέδου για θέματα ΕΚΕ και ESG που θα πραγματοποιηθεί το 2023.
Button_ATELIER_adj
Button_ATELIER_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ-ΜΕΡΩΝ_adj
Button_ATELIER_ΔΕΟΥΣΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ-ΑΛΥΣΙΔΩΝ_adj
CSR Atelier
CSR Atelier “Δικαιώματα ενδιαφερομένων μερών”
CSR Atelier “Δέουσα επιμέλεια εφοδιαστικών αλυσίδων”
Button_ΌΡΑΜΑ_adj
Button_ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ_adj (2)
Button_ΆΞΟΝΕΣ_adj
BU122C~1
Όραμα & Στόχοι
Προσέγγιση
Υλοποίηση
Δράσεις & Εκδηλώσεις