Τα Μέλη μας

Εταιρικό Προφίλ

H Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) είναι το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας. Από το 1939 έως σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, ενώ η μακρόχρονη ιστορία της συνδέεται με όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Από το 1944 έως και το 2017 η ΕΛΣ είχε την έδρα της στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, χωρητικότητας 700 θέσεων. Παράλληλα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 η ΕΛΣ ξεκίνησε να παρουσιάζει καλοκαιρινές παραγωγές όπερας και μπαλέτου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ενώ σπανιότερα έχει παρουσιάσει παραγωγές όπερας και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η ΕΛΣ ξεκίνησε να παρουσιάζει παραγωγές της και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της, το 2017, η ΕΛΣ μετεγκαταστάθηκε στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η οποία άγγιξε τα 630.000.000 ευρώ. Μαζί με τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος –το οποίο σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο– στεγάζεται επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ τα κτίρια αγκαλιάζονται από ένα μοναδικό πάρκο, το οποίο σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα. Στο ΚΠΙΣΝ η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα σε δύο σκηνές, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (1.400 θέσεων) και την Εναλλακτική Σκηνή (350 θέσεων). Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η ΕΛΣ παρουσιάζει μεγάλες παραγωγές όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, χωρητικότητας περίπου 5.000 θέσεων.

Το 2017 Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ ανέλαβε ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος έθεσε ως στόχους του καλλιτεχνικού προγραμματισμού τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, την προώθηση της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω αναθέσεων, την αιχμηρή ανάγνωση των κλασικών έργων, την ανάδειξη σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία, τη διασύνδεση της λυρικής τέχνης με άλλες μορφές τέχνης, όπως τα εικαστικά και ο κινηματογράφος, και τις συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της λυρικής τέχνης.

Το όραμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι να αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα λυρικά θέατρα της Ευρώπης με ένα μοναδικό καλλιτεχνικό στίγμα, με απεύθυνση σε ένα ευρύ και πολυπολιτισμικό κοινό και με στόχευση σε δημιουργικές συμπράξεις Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων καλλιτεχνών.

Η ΕΛΣ εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέγας Δωρητής της είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Ουσιαστική προτεραιότητα για την Εθνική Λυρική Σκηνή αποτελεί η εναρμόνιση της λειτουργίας της με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το νέο σπίτι της ΕΛΣ από το 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση «πράσινης» λειτουργίας, γεγονός που εξασφαλίζει την εξοικονόμηση ενέργειας και τον σεβασμό του περιβάλλοντος στις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες προβάλλεται όλο και περισσότερο η απαίτηση για μια ουσιαστική παρέμβαση σε όλες εκείνες τις διαδικασίες που επηρεάζουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον, έχει ανατεθεί από την ΕΛΣ σε Πανεπιστημιακό Φορέα η εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του ανθρακικού της αποτυπώματος σε όλα τα κτίρια που δραστηριοποιείται, καθώς κάποιες από τις λειτουργίες της φιλοξενούνται και σε άλλους χώρους, εκτός από τις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μόλις η μελέτη ολοκληρωθεί, όλα τα τμήματα της ΕΛΣ (παραγωγή, ενδυματολογικό, κατασκευές σκηνικών, μεταφορές και λοιπά) θα αναπροσαρμοστούν ώστε να ακολουθήσουν κανόνες βιώσιμης λειτουργίας που θα προάγει την επαναχρησιμοποίηση υλικών και σκηνικών, την ανακύκλωση, τη μείωση ρύπων κατά τις μεταφορές με οικολογικά οχήματα και άλλα παρεμφερή.

Στον τομέα της Κοινωνίας παράλληλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή εκπονεί και πραγματοποιεί ευρεία γκάμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων, τα οποία πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, οικογένειες, νέους καλλιτέχνες αλλά και άτομα ηλικίας 65+. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται με διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής με σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος συμπερίληψης, η ΕΛΣ δημιούργησε και αναπτύσσει Διαπολιτισμικά Σύνολα (ορχήστρα, χορωδία, σύνολο χορού), τα οποία έχουν ως μέλη τους εφήβους και ενήλικες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρόμοιο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας για μεικτό σύνολο 30 Αθηναίων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αιτούντων άσυλο, ηλικίας 14-18 ετών, από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα αυτό έχει βραβευτεί το 2019 με το πρώτο Βραβείο Εκπαιδευτικού Προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ CSR HELLAS

]>