Ιστορικό




Ιστορικό


Ιστορικό CSR HELLAS

Επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς της χώρας προχώρησαν το 2000 στη δημιουργία του CSR HELLAS, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέλαβαν την πρωτοβουλία της επιχειρηματικής κοινότητας υπέρ της κοινωνικής υπευθυνότητας. 

1994

Ευρωπαϊκή Διακήρυξη

Τον Μάιο του 1994 μια ομάδα Ευρωπαίων Επιχειρηματιών και Διευθυντών επιχειρήσεων υπέγραψε την “Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Επιχειρήσεων κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού“ με στόχο την ανεύρεση τρόπων για προαγωγή της κοινωνικής τους υπευθυνότητας.
1995

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου

Αποτέλεσμα αυτής της Διακήρυξης ήταν η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρήσεων για την κοινωνική Συνοχή (EBNSC), το 1995. Ένας από τους βασικούς στόχους του Δικτύου αυτού ήταν η υποστήριξη δημιουργίας αντίστοιχων εθνικών Δικτύων.
1996

Παρουσίαση σε Ελληνικές Επιχειρήσεις

Τον Οκτώβριο του 1996 το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, διοργάνωσε ημερίδα για την παρουσίαση σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικτύου ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενός Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή, αντίστοιχου με το ευρωπαϊκό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 18 μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου.
1999

Διακήρυξη Ελληνικού Δικτύου

Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή (EBNSC) ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση αντίστοιχου εθνικού Δικτύου και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ εκδήλωση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του EBNSC, 12 επιχειρήσεων και τριών συλλογικών φορέων (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΒΒΕ). Ακολούθησε η δημιουργία ολιγομελούς συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία Ελληνικού Δικτύου.
2000

Ίδρυση Ελληνικού Δικτύου για την Κοινωνική Συνοχή

Υπογραφή καταστατικού από τα 16 ιδρυτικά μέλη,  13  Επιχειρήσεις και 3 Επιχειρηματικοί φορείς.
2000

Εθνικός Εταίρος του CSR EUROPE

Με την ίδρυση του o φορέας εντάχθηκε στους εθνικούς εταίρους (National Partners) του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού φορέα.
2002

Τροποποίηση Ονόματος Δικτύου

Τροποποίηση Καταστατικού για την αλλαγή ονόματος του Δικτύου από Ελληνικό Δίκτυο για την Κοινωνική Συνοχή σε Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
2008

Συντονισμός λειτουργίας Τοπικού Δικτύου Global Compact

Σε συνεργασία με το UN Global Compact και το UΝ Development Programme ξεκινάει η λειτουργία του Global Compact Network Hellas υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
2014

Προσθήκη Διακριτικού Τίτλου

Τροποποίηση Καταστατικού για προσθήκη του διακριτικού τίτλου CSR HELLAS, παράλληλα με τη διατήρηση της επωνυμίας, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
2018-2020

Συντονισμός Διαδικασιών Σύστασης Ανεξάρτητης Νομικής Οντότητας για το Global Compact Network Hellas

Από το 2018 έως το 2022, το CSR HELLAS ανέλαβε, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το UNGC, την υποστήριξη των μελών του Global Compact Network Hellas (GCNH) και τον συντονισμό για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε το GCNH να καταστεί ανεξάρτητη νομική οντότητα με τη μορφή Σωματείου.
2022

Τα Μέλη ξεπερνούν τα 150

Τα μέλη του CSR HELLAS ξεπέρασαν τα 150 στις αρχές του 2022, συμπεριλαμβανομένων εταιριών διαφορετικών μεγεθών που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.