SDG 11

ΣΤΟΧΟΣ 11

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ,
ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

11sustainable-cities

Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Πληροφορίες

Οι πόλεις αποτελούν κόμβους για την ανταλλαγή ιδεών, για το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την παραγωγικότητα, την κοινωνική ανάπτυξη κ.ά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πόλεις έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προοδεύσουν κοινωνικά και οικονομικά.
Το να διατηρήσουμε, ωστόσο, τις πόλεις με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να προάγεται η ευημερία χωρίς την ταυτόχρονη κατάχρηση γης και την κατασπατάληση πόρων είναι μία πρόκληση από μόνο του.
Κάποιες από τις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βασικών υπηρεσιών καθώς και η έλλειψη επαρκούς στέγασης και η υποβάθμιση των υποδομών.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μπορούν να ξεπεραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να ακμάζουν και να αναπτύσσονται, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση και τη φτώχεια. Το μέλλον το οποίο θέλουμε, είναι ένα μέλλον όπου οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους, πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές κ.ά.

Στοιχεία & Αριθμοί

CHART-ICON-09
3,5 δις.

άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή η μισή ανθρωπότητα, κατοικεί σήμερα σε πόλεις ενώ μέχρι το 2030 το ποσοστό θα φτάσει το 60%.

CHART-ICON-09
Το 95% της αστικής επέκτασης

που θα συντελεστεί κατά τις επόμενες δεκαετίες θα αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο

sdg-icon-5-100x100-1
828 εκ. άνθρωποι

σήμερα ζουν σε παραγκουπόλεις ενώ ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

  • το 3% του εδάφους της Γης καταλαμβάνεται από πόλεις οι οποίες είναι όμως υπεύθυνες για το 60-80% της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και για το 75% της εκπομπής αερίων του άνθρακα
  • Η ταχεία αστικοποίηση ασκεί πίεση στα αποθέματα γλυκού νερού, στα λύματα, στο περιβάλλον όπου ζούμε αλλά και στη δημόσια υγεία
  • Οι πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορούν να επιφέρουν αποτελεσματικά κέρδη και τεχνολογικές καινοτομίες, μειώνοντας την κατανάλωση πόρων και ενέργειας.

Ο Στόχος 11 Επιδιώκει

11.1 ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΠΑΡΚΗ, ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
και επίσης την πρόσβαση σε συναφείς υπηρεσίες, καθώς και την αναβάθμιση των παραγκουπόλεων, έως το 2030.

11.2 ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗ, ΠΡΟΣΙΤΑ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
να βελτιώσει την ασφάλεια των δρόμων, κυρίως με την επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι, έως το 2030.

11.3 ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
καθώς και να ενισχύσει τις δυνατότητες για τον συμμετοχικό, ενσωματωμένο και βιώσιμο προγραμματισμό και τη διαχείριση των ανθρώπινων οικισμών για όλες τις χώρες, έως το 2030.

11.4 ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
καθώς και τη διαφύλαξη τους σε όλο τον κόσμο.

11.5 ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί από αυτές, καθώς και να μειώσει ουσιαστικά τις άμεσες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους φτωχούς και στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, έως το 2030.

11.6 ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα και τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων, έως το 2030.

11.7 ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ιδίως για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, καθώς και τους ανθρώπους με αναπηρία, σε δημόσιους πρασίνου χώρους με έμφαση στην ασφάλεια, έως το 2030.

11.8 ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
και συγκεκριμένα οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς δεσμούς μεταξύ των αστικών, περιαστικών και επαρχιακών περιοχών, ενισχύοντας έτσι σε εθνικό και τοπικό επίπεδο τον προγραμματισμό ανάπτυξης.

11.9 ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
υιοθετώντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένες πολιτικές και σχεδία που αποβλέπουν στη συμμετοχικότητα, στην αποτελεσματικότητα των πόρων, στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ανθεκτικότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Αποβλέπει επίσης, έως το 2020, στο να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή την παγκόσμια διαχείριση καταστροφών σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με το Πλαίσιο Sendai για τη μείωση των Φυσικών Καταστροφών 2015-2030

11.10 ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
μέσω οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για την οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών κτιρίων με τη χρήση τοπικών υλών.

Ποσοστό επίτευξης Στόχου στην Ευρώπη (ΕΕ)

epitey3i-stoxou

Η δράση του CSR HELLAS