Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR NEWSROOM (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

CSR NEWSROOM

Η φτώχεια, η μείωση του χρέους των φτωχών κρατών και διεθνείς πρωτοβουλίες για τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο διεθνούς συνάντησης
“Καμία χώρα δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ της μείωσης της φτώχειας, της επίτευξης μιας πράσινης μετάβασης και της διατήρησης του πλανήτη. Η καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής αποτελούν συγκλίνουσες μάχες. Ωστόσο, η μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και οι φτωχοί άνθρωποι είναι πιθανό να επηρεαστούν δυσανάλογα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων οι οποίες δεν θα εφαρμοστούν σε βάρος της καταπολέμησης της παγκόσμιας φτώχειας”, υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 22-23 Ιουνίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης της συνά-ντησης βρέθηκε το διεθνές σύστημα χρηματοδότησης και οι τρόποι βελτίωσής του προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις για το κλίμα, τη φύση και την ανάπτυξη μέσω της αυξημένης παγκόσμιας συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι πηγή πολλαπλών ευκαιριών και ότι οι προσπάθειες να γίνει το διεθνές σύστημα χρηματοδότησης πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.
Τα τελευταία 3 χρόνια, πολλαπλές κρίσεις έχουν ωθήσει περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ενώ η μετάβαση προς έναν κόσμο καθαρών μηδενικών εκπομπών και φιλικό προς τη βιοποικιλότητα, η επίτευξη του στόχου του 1,5°C στη Συμφωνία του Παρισιού και το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal, θα απαιτήσουν βαθύ μετασχηματισμό των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Η προστασία του πλανήτη θα απαιτήσει επίσης πολλαπλασιασμό των παγκόσμιων επενδύσεών μας που θα αγγίζουνσημαντικό επίπεδο επένδυσεων, ίσως και τρισεκατομμύρια.
Με αυτόν τον στόχο, συμφώνησαν σε μια κοινή φιλοδοξία να ξεπεραστεί η φτώχεια και τα προβλήματα που προκαλεί, να παραμείνουν ενωμένοι στην ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης, να προστατεύσουν τα παγκόσμια δημόσια αγαθά και να κινητοποιήσουν τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ιδίως από τον ιδιωτικό τομέα. Οι επισιτιστικές κρίσεις θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, διαπίστωσαν. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες, ωστόσο οι κρίσεις προκαλούνται και επιδεινώνονται επίσης από τις συγκρούσεις, την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση. Η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παλεύει με μη βιώσιμες τροχιές χρέους.
Λαμβάνοντας υπόψη κανείς ότι το χρέος εμποδίζει κάθε βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αξιόπιστο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των αναγκών για αειφόρο ανάπτυξης και απελευθέρωση του περιθώριου ελιγμών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, συζήτησαν πιθανούς τρόπους κινητοποίησης επαρκών πόρων με ευνοϊκούς όρους για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και πιο ευάλωτες χώρες. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος του χρέους μέσω κατάλληλων επαναδιαπραγματεύσεων και αναδιάρθρωσης ή να ανακατευθύνουν τη χρηματοδότηση με μετατόπιση από την αποπληρωμή του χρέους στις επενδύσεις στην ανθεκτικότητα, την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων και την προστασία των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.
Τα θετικά αποτελέσματα της επαναγοράς μετοχών όπως το ιδιωτικό χρέος ως μέσο απελευθέρωσης χρηματοδότησης για έργα που ωφελούν την ανάπτυξη, για το κλίμα ή τη φύση έχουν τονιστεί και θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από αρχές υψηλού επιπέδου για την καθοδήγηση και την υποστήριξη της ανάπτυξης αυτού του μέσου. Η Κολομβία, η Κένυα και η Γαλλία πρότειναν τη θέσπιση από την COP28 μιας επανεξέτασης ζητημάτων χρέους, φύσης και κλίματος από διεθνείς εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση της ικανότητας των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να διατηρήσουν το περιβάλλον, να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα.
Σε έναν κόσμο όπου οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είναι πιο συχνές, χρειαζόμαστε παγκόσμια δίχτυα ασφαλείας για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να τους παρέχουμε επαρκείς οικονομικούς πόρους όταν τους χρειάζονται περισσότερο. Σημαντικά νέα βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την ενίσχυση της δυνατότητάς της να συνδράμει 3 χώρες κατά την προετοιμασία και την αντιμετώπιση κρίσεων, μέσω πρόσθετης βοήθειας για την ανάπτυξη ετοιμότητας σε κρίσεις, ανάπτυξη νέων τύπων ασφάλισης για την παροχή διχτυών ασφαλείας για αναπτυξιακά έργα και πρόσθετη ευελιξία που θα επιτρέψει στις χώρες να ανακατανείμουν τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν την έναρξη ενός Οδικού Χάρτη Παγκόσμιων Πιστώσεων Βιοποικιλότητας (UK – French Global Biodiversity Credits Roadmap) καθώς η μετάβαση προς έναν κόσμο “μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και θετικού αντικτύπου στη βιοποικιλότητα” απαιτεί συστημικούς μετασχηματισμούς βασικών τομέων της οικονομίας και οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν και να κάνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Ο νέος οδικός χάρτης καθορίζει ένα σχέδιο για την κλιμάκωση των παγκόσμιων προσπαθειών για την υποστήριξη εταιρειών που αγοράζουν πιστώσεις βιοποικιλότητας, με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τους μηχανισμούς διακυβέρνησης για τη χρηματοδότηση πιστώσεων, καθώς και καθεστώτα παρακολούθησης που διασφαλίζουν βελτιώσεις της βιοποικιλότητας και τη δίκαιη διανομή εισοδήματος των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων.
Μια κοινή συμβουλευτική ομάδα των δύο χωρών θα αποτελέσει μέρος της πρωτοβουλίας, για να αξιοποιήσει και να συγκεντρώσει τη συλλογική σκέψη σχετικά με τις πιστώσεις για τη βιοποικιλότητα από όλο τον κόσμο, καθώς αποτελούν μέσα που επιτρέπουν σε άτομα και εταιρείες να επενδύσουν σε περιβαλλοντικά έργα που συμβάλλουν σε μια πλουσιότερη βιοποικιλότητα ή αποκαθιστούν τη φύση.
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της συνάντησης ήταν η ομιλία του Προέδρου Μακρόν αλλά και όλων των σημαντικών παγκόσμιων οργανισμών.