Οι ΜμΕ στη Χίο
Εκδήλωση με θέμα “ΜμΕ και Βιώσιμη Μετάβαση: Νέο Πλαίσιο, Καλές Πρακτικές, Χρηματοδότηση” διοργάνωσε το CSR HELLAS μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Επιμελητήριο Χίου, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στη Χίο. Η εκδήλωση είχε ως στόχο να φέρει κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ΜμΕ και τους επενδυτικούς φορείς.
Στην ομιλία της η Μ. Αλεξίου, Πρόεδρος CSR HELLAS σημείωσε ότι οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο επιβάλλονται από ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και μια σειρά κινδύνων που απασχολούν επιχειρήσεις, πολίτες και κοινωνίες. Οι νέες ρυθμίσεις της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση δεν επικεντρώνονται, αλλά συμπεριλαμβάνουν και τις ΜμΕ. Η απόφαση να ενισχυθούν οι ΜμΕ στη διαδικασία προσαρμογής τους στη βιώσιμη μετάβαση πρέπει να φτάσει και στις ίδιες τις ΜμΕ, να ενημερωθούν σχετικά και αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό.
Σε πάνελ που ακολούθησε υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρας Πάλλη, Αντιπροέδρου του CSR HELLAS και Εκπροσώπου ΕΒΕΑ, η Μ. Γιαννακάκη – Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης/Νομοθεσίας, MEDITERRA μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες το ταξίδι της επιχείρησης προς τη βιωσιμότητα αναδεικνύοντας και το σκέλος της τοπικής ανάπτυξης και του ρόλου του στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης:
“Δεν είναι καθόλου εύκολο με τόσες απανωτές κρίσεις και ειδικά σε ΜμΕ με έδρα σε περιοχές απομακρυσμένες και νησιωτικές. Για τη Mediterra SA, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής, η ολιστική προσέγγιση στο θέμα, η ανάδειξη όλων των πτυχών του ζητήματος και η κάθετη και διατομεακή ανάπτυξη συνθέτουν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.”
Η Ε. Καραγιάννη, Στέλεχος Δ/νσης Καινοτομίας, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέφερε ότι γνωρίζουν πως οι ΜμΕ επιχειρήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην υιοθέτηση πρακτικών ESG αλλά ότι σταδιακά αντιλαμβάνονται τα οφέλη της ενσωμάτωσης κριτηρίων ESG και την αναγκαιότητα που θα προκύψει βάση οδηγιών και του κανονιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους να δημοσιοποιούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά καθώς και στοιχεία της εταιρικής τους διακυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε και μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι ότι ήδη στον χρηματοπιστωτικό τομέα η αξιολόγηση των επιδόσεων μιας επιχείρησης βάσει κριτηρίων ESG αποκτά συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης δεν επαρκούν πλέον για να κριθεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και να εξασφαλίσουν μια δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση.
Ο Ν. Πολίτης – Senior Construction Manager, COFFEE ISLAND, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση να καταφέρει μια ΜμΕ να ισορροπήσει ανάμεσα σε στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης (που εξ ορισμού έχουν ένα μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα) με την άμεση ανάγκη επιβίωσης. “Ο μόνος τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να ανταποκριθεί μια ΜμΕ, είναι ο ορισμός μίας διατμηματικής ομάδας με ισχυρό leading, η οποία θα μπορεί να κάνει ένα διαρκές risk assessment, αποδίδοντας σε μία σύντομη περιοδικότητα report επικαιροποίησης των στόχων που είναι υπό υλοποίηση. Μεγάλη δυσκολία σε αυτό είναι και οι ταυτόχρονες αρμοδιότητες που αναπόφευκτα έχουν τα στελέχη μιας τέτοιας ομάδας στους κατεξοχήν τομείς ευθύνης τους. Αν κάθε φορά ξεπερνιέται το βασικό εμπόδιο, πού είναι η δέσμευση και αφοσίωση του Οργανισμό στην ανάγκη η ανάπτυξή του να γίνεται με βιώσιμους όρους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό.”
Ο Ν. Κουτσιανάς μιλώντας για τα σπουδαία εγχειρήματα της Symbeosis & Apivita επικέντρωσε στην ανάγκη για «συμβίωση», το πάντρεμα της επιστήμης με την πράξη, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής και την αλλαγή του μοντέλου της επιχειρηματικότητας αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου, εστιάζοντας στην αξία της αλυσίδας παραγωγής και στη μείωση της κατανάλωσης προς όφελος του ανθρώπου και του πλανήτη. “Το πρόβλημά μας σήμερα είναι η εθνική συνεννόηση με βάση μια στρατηγική για πράσινη ανάπτυξη. Το δεύτερο σημαντικό είναι η μη συνεργασία.” Εστίασε στο θέμα της αξιοποίησης της βιωσιμότητας ως εργαλείου marketing (greenwashing).
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 24 Οκτωβρίου θα επισκεφτεί τη Χίο καθώς μια ομάδα επιχειρηματιών ξεκινά ένα εγχείρημα αγοράς ενός χωριού αξιοποιώντας το επιχειρηματικά ενώ τα έσοδα θα δίνονται στην Εταιρεία Περιβάλλοντος στην Πλάκα.
Η Ν. Γλαβέλη, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των ΜμΕ στην προσαρμογή τους στη βιωσιμότητα. “Η μετάβαση προς τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη είναι μονόδρομος. Η ευθύνη και η δύναμη πρέπει να έχουν ισορροπία. Οι ΜμΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η βιωσιμότητα ως μοντέλο συνδέεται ουσιαστικά με το μοντέλο διοίκησης της επιχείρησης.
Η Ρ. Μπαρδάνη, Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Ν. Αναλυτής αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του διαγωνισμού που επιχειρεί να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας δίνοντας έμφαση στον πρωταρχικό ρόλο των συνεργειών. Αναφέρθηκε στον ίδιο τον Ν. Αναλυτή που ενέπνευσε τον διαγωνισμό χαρακτηρίζοντάς τον “πραγμάτωση της συνεργασίας”. «Ο Ν. Αναλυτής υπηρέτησε με συνέπεια την αρχή της συνεργασίας και άφησε το αποτύπωμά του για όλους μας» σημείωσε. Στη συνέχεια, η Κ. Μουλά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του διαγωνισμού, παρουσίασε τον διαγωνισμό αναλυτικά.