Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR NEWSROOM (12/02/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: διχασμένες  για τη βιώσιμη ανάπτυξη;

Η ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB και καταγράφει τις τάσεις στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στα γραφεία του ΣΕΒ. Φέτος η έρευνα διευρύνθηκε με δύο νέες ενότητες, το «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», με στόχευση σε ζητήματα σχετικά με την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου ενόψει και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών όπως επίσης και η «Δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος», καθώς οι επιχειρήσεις είναι σημαντικοί φορείς για την κατανόηση των προκλήσεων, την ανάδειξη καλών πρακτικών και τον σχεδιασμό ολιστικών δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής. Το 52% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν είναι ενημερωμένο ενώ το 40% δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του. Το έλλειμμα ενημέρωσης και αναγνώρισης της βαρύτητας των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης διαμορφώνεται κυρίως από τις ΜμΕ. Οι Μεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά τόσο σε ενημέρωση (87% έναντι 79% των μεγάλων επιχειρήσεων) όσο και σε βαρύτητα (93 και 78% αντίστοιχα) στις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Πάνω από το 40% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν θα εντάξει στη στρατηγική του στο άμεσο μέλλον βασικές δράσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας. Η επένδυση στην κυκλική οικονομία είναι η πρώτη δράση με διαφορά από τις προηγούμενες που έχουν ήδη εντάξει στη στρατηγική τους (39%) ενώ οι δράσεις ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η πρώτη δράση που θα ενταχθεί στο άμεσο μέλλον(34% με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, η αδυναμία προσαρμογής στη βιώσιμη ανάπτυξη με δεδομένη την χρηματοδότηση, δεν γίνεται αντιληπτή από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η περίοδος της ενεργειακής μετάβασης, θα είναι μια δύσκολη και επώδυνη εποχή». Η ενεργειακή μετάβαση είναι ακριβή υπόθεση, είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, και απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε πράσινα έργα και υποδομές ενώ θα αυξήσει τις ανισότητες σε μια κοινωνία που έχει περισσότερες ανισότητες από όσες αντέχει.