Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR NEWSROOM (12/07/23)

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Η κατανομή της αξίας μιας επιχείρησης και οι ΜμΕ

Το ζήτημα της κατανομής των κερδών των επιχειρήσεων που συζητήθηκε ευρύτατα στην προεκλογική περίοδο (και) της χώρας μας, απασχολεί και άλλες χώρες διαμορφώνοντας ευρύτερο διάλογο μεταξύ επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, μετόχων και εργαζομένων κυρίως. Στη Γαλλία, ένας νέος νόμος για την κατανομή της αξίας (loi sur le partage de la valeur) ψηφίστηκε προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Θέμα του νέου νόμου η ανακατεύθυνση μέρους των κερδών των εταιρειών στους εργαζόμενους. Ο νόμος για την κατανομή αξίας που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2023 και εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση, θα πρέπει, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επιτρέψει την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης στους Γάλλους σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με τελικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο νέος νόμος φιλοδοξεί να διευρύνει την πρόσβαση σε συστήματα κατανομής κερδών όπως η συμμετοχή, ο διαμοιρασμός κερδών, η πριμοδότηση προστιθέμενης αξίας,  σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, στοχεύοντας ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται σε μικρές επιχειρήσεις. Η συζήτηση που αναπτύσσεται στην χώρα αφορά στις ΜμΕ καθώς ένα από τα κύρια μέτρα του κειμένου προβλέπει την υποχρέωση για τις εταιρείες με 11 έως 49 υπαλλήλους να καθιερώσουν σύστημα κατανομής της αξίας όταν τα κέρδη τους υπερβαίνουν το 1% του κύκλου εργασιών τους για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι διαδικασίες αυτές είναι προς το παρόν υποχρεωτικές για εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Από την πλευρά τους οι μεγάλοι όμιλοι, έχουν την υποχρέωση διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους σε περίπτωση υπερκέρδους. Οι μικρές εταιρείες, ειδικά αυτές που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, παρουσιάζουν πολύ διαφορετικό προφίλ.

Σε μια ακρόαση πριν την ψήφιση του νόμου στη Γερουσία, διατυπώθηκε η άποψη ότι οι μικρές εταιρείες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εργατικής αποζημίωσης από τις μεγάλες εταιρείες και ως εκ τούτου,  λιγότερα κέρδη προς αναδιανομή.

Προκειμένου να προωθηθεί ο προσανατολισμός των αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων σε επενδυτικά οχήματα με κοινωνικό σκοπό, υπέρ της οικολογικής μετάβασης ή της παραγωγικής οικονομίας, το νομοσχέδιο προβλέπει ένα επιπλέον ταμείο που αντιστοιχεί σε κεφάλαια που πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης της ενεργειακής και οικολογικής μετάβασης ή των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων, επιπλέον του ταμείου αλληλεγγύης που πρέπει ήδη να προσφερθεί.

Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώνει στη δίκαιη κατανομή αξίας μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη κι αν τα αντίστοιχα μέτρα έχουν πειραματικό χαρακτήρα.