Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR NEWSROOM (15/03/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές αποχαιρετούν τον Mr Europe

Το 1985, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα βυθίστηκε σε αυτό που ονομάστηκε «Ευρωσκλήρωση»  (Eurosclerosis). Τον όρο είχε εφεύρει ο Γερμανός οικονομολόγος Χέρμπερτ Τζιρς κατά διάρκεια της δεκαετίας του 1970 για να περιγράψει ένα μοτίβο οικονομικής στασιμότητας στην Ευρώπη που μπορεί να προέκυψε από υπερβολικές κυβερνητικές ρυθμίσεις και υπερβολικά γενναιόδωρες πολιτικές κοινωνικών παροχών, θέλοντας να  περιγράψει τις ευρωπαϊκές χώρες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 που χαρακτηρίζονταν από υψηλή ανεργία και αργή δημιουργία θέσεων εργασίας παρά τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, σε αντίθεση με αυτό που βίωσαν οι ΗΠΑ την ίδια περίοδο όταν η οικονομική επέκταση συνοδεύτηκε από υψηλή ανάπτυξη θέσεων εργασίας.

Στην Ευρώπη, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια περίοδο με μια αντιληπτή στασιμότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο αργός ρυθμός της διεύρυνσης, η αντιληπτή έλλειψη δημοκρατίας και τα οικονομικά προβλήματα σήμαιναν ότι η αρνητική και απαθής στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ήταν υψηλή. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jacques Delors και θέτει  ως στόχο να ξεκινήσει εκ νέου το ευρωπαϊκό σχέδιο. Έθεσε σε κίνηση μια νέα πολιτική δυναμική. Σήμερα, πολλοί σχολιαστές αναφέρονται στην περίοδο 1985-1995 ως «χρυσή εποχή». Η αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο ρόδινο: οικονομική στασιμότητα, ανεργία και αυξανόμενες ανισότητες. Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η εικόνα ενός προνοητικού Jacques Delors που αναβιώνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα με μερικές μαγικές φόρμουλες είναι λίγο ανακριβής. Με βάση όμως τις μαρτυρίες των συνδικαλιστικών ηγετών της εποχής, μπορούμε να εντοπίσουμε τέσσερις λέξεις κλειδιά που χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη περίοδο: στρατηγική, θράσος, όραμα. Και το τέταρτο είναι η «αλχημεία», γιατί οι συνθήκες γύρω από την άφιξη του Delors στις Βρυξέλλες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Η στρατηγική του Delors ήταν να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην κοινωνική της διάσταση, ιδίως στον κοινωνικό διάλογο. Ο Jacques Delors είχε πει ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι «ένα από τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας». «Η επιστροφή μας στο Val Duchesse σήμερα, 39 χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων της Val Duchesse, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Υπάρχει σήμερα η ανάγκη για τους κοινωνικούς εταίρους και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση στον κοινωνικό διάλογο. Ο κοινωνικός διάλογος είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας και πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί. Πρέπει να επιστρέψουμε στο όραμα μιας Κοινωνικής Ευρώπης που ο Delors έθεσε στο Val Duchesse πριν από 39 χρόνια σήμερα. Αυτή μπορεί και πρέπει να είναι η στιγμή που θα αρχίσουμε να επαναφέρουμε τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο σε τροχιά». Με τον τρόπο αυτό αποχαιρέτησε σε ειδική εκδήλωση της ETUC, τον μεγάλο ευρωπαίο πολιτικό η Esther Lynch, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Σκέψεις που μπορούν να φωτίσουν και να εμπνεύσουν κάθε διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και να λειτουργήσει ως παράδειγμα ευρωπαϊκής πολιτικής προσέγγισης.

Με τον Delors, η ευρωπαϊκή ενοποίηση από σλόγκαν γίνεται πραγματικότητα και ο κοινωνικός διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CSR Europe ιδρύθηκε το 1996 από τον ίδιο. Σήμερα, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεωρούν το CSR Europe ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εμπειρογνώμονες σε θέματα ΕΚΕ στην Ευρώπη ενώ ακολούθησε η δημιουργία εθνικών οργανισμών σε όλη την ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το CSR HELLAS. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας στις 24-25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, προβλέπεται ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη στον Delors.