Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – CSR NEWSROOM (19/10/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Η “Πράσινη Επανάσταση” στον κόσμο της απασχόλησης

 Μιλώντας για τις πράσινες θέσεις εργασίας ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία τους. Για παράδειγμα, η έρευνα του ομίλου ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης του 3ου τριμήνου του 2023, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρει ότι η ζήτηση των πράσινων θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως (68% των Ελλήνων εργοδοτών) να αναφέρουν ότι ήδη προσλαμβάνουν ή σχεδιάζουν ενεργά να προχωρήσουν σε προσλήψεις τέτοιων ρόλων.

“Η πράσινη μετάβαση είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού ” λέει χαρακτηριστικά η Ruth Harper, ManpowerGroup Chief Sustainability Officer. “Τα νέα δεδομένα μας αποκαλύπτουν πολλούς ρόλους, από τον κλάδο των Logistics μέχρι την Μόδα, που επηρεάζονται από αυτή την πράσινη μετάβαση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τους εργοδότες να επανεξετάσουν τον τρόπο που προσλαμβάνουν, εκπαιδεύουν, διακρατούν τα πράσινα ταλέντα με στόχο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.”

Όπως προκύπτει από την παραπάνω έρευνα, στο μελλοντικό τοπίο της αγοράς εργασίας, το 55% των εργοδοτών προβλέπουν ότι οι επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και σε θέματα ESG, θα ξεπεράσουν την τεχνολογία κι άλλες μεγάλες τάσεις, ως κορυφαίοι παράγοντες δημιουργίας νέων πράσινων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 5 χρόνια. Η πράσινη μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει έως 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2030

Αντιμετωπίζοντας αυτή την πρόκληση, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία των ουσιαστικών επενδύσεων στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της αναβάθμισης δεξιοτήτων για την πράσινη οικονομία. Παράλληλα αναφέρεται και στη μετατόπιση που προκύπτει και για τους καταναλωτές καθώς τον προηγούμενο χρόνο, το 49% των καταναλωτών παγκοσμίως επέλεξε να πληρώσει κάτι επιπλέον για ένα πιο βιώσιμο προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γενιά Ζ είναι εκείνη που δημογραφικά υπερτερεί στην προτίμηση για βιωσιμότητα, με το 75% να δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι πιο σημαντική από το brand όταν αποφασίζουν να αγοράσουν κάτι.

Η παραπάνω έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τους σκοπούς και τη σπουδαιότητα του Φοιτητικού Διαγωνισμού Ν. Αναλυτής που διοργανώνει για 8η φορά το CSR HELLAS. Η σύνδεση των θεμάτων βιωσιμότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω των φοιτητών και του χώρου της εργασίας και των επιχειρήσεων μπορεί να τροφοδοτήσει με καινοτομία και πρόσθετες δεξιότητες όλες τις πλευρές.