Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – ENVIRONMENT 1 (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

ENVIRONMENT

Η μη βιώσιμη κατανάλωση στην Ευρώπη αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια κατανάλωση σε βιώσιμο επίπεδο στην Ευρώπη, θα χρειαστεί βαθύτερος μετασχηματισμός των καταναλωτικών προτύπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency_EEA), οι περισσότερες περιβαλλοντικές πιέσεις από την οικιακή κατανάλωση στην Ευρώπη δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2000 έως το 2019: οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων μειώθηκαν, αλλά η χρήση γης, υλικών και νερού αυξήθηκε ή παρέμεινε σχετικά σταθερή. Την ίδια περίοδο, η κατανάλωση των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 26%, με περίπου τα τρία τέταρτα των δαπανών να προορίζονται για τρόφιμα, στέγαση και υπηρεσίες. Οι τρέχουσες τάσεις κατανάλωσης της Ευρώπης δεν είναι βιώσιμες, καθώς τα κέρδη αποδοτικότητας στην αλυσίδα αξίας της παραγωγής δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τα αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, πολλά οικοσυστήματα βρίσκονται ήδη υπό πίεση πέρα από την ικανότητα αναγέννησής τους.

Η μετάβαση προς μια πιο κυκλική οικονομία στην Ευρώπη, με περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, λιγότερα απόβλητα και μεγαλύτερη προσοχή στη βιοποικιλότητα, όπως τονίζει στις δύο εκθέσεις του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος,  μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσής μας. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης.

Η μείωση των πιέσεων και των επιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί με τη στροφή της κατανάλωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν λιγότερα υλικά ή ανανεώσιμες και ανακυκλωμένες πηγές. Καταναλώνοντας λιγότερη, για παράδειγμα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προϊόντων ή κοινή χρήση μοντέλων που μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση για νέα προϊόντα· και με την κλιμάκωση του κυκλικού σχεδιασμού του προϊόντος που επιτρέπει μεγαλύτερη χρήση και ευκολότερες επισκευές, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.