Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – Environmental (12/02/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Πρότυπο διαφάνειας για την ενημέρωση της παγκόσμιας αντίδρασης στην κρίση βιοποικιλότητας

Σημαντική ενημέρωση του Προτύπου Βιοποικιλότητας δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το GRI, θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς στη λογοδοσία για τις επιπτώσεις σε αυτήν. Το GRI 101: Βιοποικιλότητα 2024 υποστηρίζει οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αποκαλύπτουν ολοκληρωμένα τις πιο σημαντικές επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα, σε όλες τις λειτουργίες και την αλυσίδα αξίας τους.

Το αναθεωρημένο πρότυπο GRI βασίζεται σε βασικές παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της βιοποικιλότητας, όπως το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας των Ηνωμένων Εθνών Kunming-Montreal (GBF), το Science Based Target Network (SBTN) και την Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

Το νέο πρότυπο βιοποικιλότητας GRI έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη βιοποικιλότητα: η τελευταία αξιολόγηση IPBES προειδοποιεί ότι η βιοποικιλότητα μειώνεται σε κάθε περιοχή, ενώ το 50% της παγκόσμιας οικονομίας απειλείται λόγω απώλειάς της (ανάλυση WEF). Εν τω μεταξύ, το διεθνώς συμφωνημένο GBF κινητοποιεί τη δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας, με τον στόχο 15 να απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν και να μειώνουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα.

Το νέο πρότυπο προσφέρει:

– Πλήρη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού – συχνά όπου αναφέρονται οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

– Αναφορές για συγκεκριμένες τοποθεσίες σχετικά με τις επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων χωρών και δικαιοδοσιών, με λεπτομερείς πληροφορίες για τον τόπο και το μέγεθος των επιχειρησιακών χώρων.

– Νέες γνωστοποιήσεις σχετικά με τους άμεσους παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας – που καλύπτουν τη χρήση γης, την κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση, τη ρύπανση και τα χωροκατακτητικά είδη.

– Απαιτήσεις για την αναφορά επιπτώσεων στην κοινωνία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις κοινότητες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς, και πώς οι οργανισμοί συνεργάζονται με τοπικές ομάδες για την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων οικοσυστημάτων.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το GRI 101 τώρα, ενώ θα τεθεί επίσημα σε ισχύ για υποβολή εκθέσεων την 1η Ιανουαρίου 2026. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το GRI θα πιλοτάρει τη χρήση του Προτύπου με πρώιμους χρήστες, με προτεραιότητα στα μέλη της Κοινότητας GRI.