Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – GOVERNANCE (05/10/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Νέος νόμος ΕΕ για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για την αντιμετώπιση του greenwashing

Στην έγκριση νέου νόμου για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα προχωρά σήμερα το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος της ΕΕ φιλοδοξεί να θέσει τέλος στις πρακτικές greenwashing σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ομόλογο είναι ένα εθελοντικό πρότυπο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες για να αντλήσουν χρηματοδότηση από επενδυτές. Για να μπορέσουν να το κάνουν, πρέπει να αποδείξουν ότι χρηματοδοτούν νόμιμα έργα που ευθυγραμμίζονται με την ταξινόμηση της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες δημιουργούν ένα νέο πρότυπο, το οποίο θα βελτιώσει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών και ως εκ τούτου θα μειώσει τον κίνδυνο του πράσινου ξεπλύματος.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους κανόνες των πράσινων ομολόγων Paul Tang (ευρωβουλευτής του S&D), τόνισε: «Κερδίσαμε μια σημαντική μάχη ενάντια στο greenwashing. Ο νέος μας νόμος εμποδίζει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν πράσινα ομόλογα για να ξεπλύνουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό διασφαλίζεται με την τοποθέτηση υποχρεωτικών σχεδίων μετάβασης στο επίκεντρο των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για τα πράσινα ομόλογα.

«Πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη αυτά τα σχέδια μετάβασης; Όλες οι εταιρείες που επιλέγουν να εκδώσουν ένα ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα ομόλογα. Θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να δείξουν πώς αυτές οι επενδύσεις τροφοδοτούν τα σχέδια μετάβασης της εταιρείας.

«Διασφαλίσαμε ότι τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα θα εκδίδονται μόνο από εταιρείες με αξιόπιστα μεταβατικά σχέδια. Εξασφαλίσαμε τη διαφάνεια σε ολόκληρη την αγορά πράσινων ομολόγων, ενώ οι συντηρητικοί ήθελαν μόνο να ρυθμίσουν μια μικρή θέση πράσινων ομολόγων.

Με την υιοθέτηση του προτύπου για τα πράσινα ομόλογα, η ΕΕ φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στη θέσπιση σαφών κανόνων προκειμένου να σταματήσει το greenwashing στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 50% ετησίως, μεταξύ του 2015 και του 2020, αλλά αντιπροσώπευαν μόνο το 3 έως 3,5% της συνολικής έκδοσης ομολόγων το 2020. Γεγονός που απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη μιας υψηλής ποιότητας αγοράς πράσινων ομολόγων για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο πράσινων ομολόγων και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων θα επέτρεπε καλύτερη ρύθμιση της αγοράς τους, βελτιώνοντας την εποπτεία, καθιστώντας τη διαφανή και εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να παρουσιάζονται ως πιο φιλικές προς το περιβάλλον από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Πρακτική γνωστή κι ως ψευδοοικολογική ταυτότητα.