Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – Governance 1 (12/02/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Εκθέσεις βιωσιμότητας: Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με τη μεταγενέστερη υιοθέτηση προτύπων

Διετή καθυστέρηση στην ανάπτυξη προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας για συγκεκριμένους κλάδους και για εταιρείες εκτός ΕΕ ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι τα κλαδικά πρότυπα του κλάδου είναι σημαντικά για τους επενδυτές. Έτσι το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε διετή καθυστέρηση για συγκεκριμένους κλάδους και για εταιρείες εκτός ΕΕ, αλλά θέλουν να δημοσιευτούν όταν είναι έτοιμα.

Η πρόταση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες αναβάλλοντας την προθεσμία υιοθέτησης των προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας των συγκεκριμένων κλάδων για δύο χρόνια έως τον Ιούνιο του 2026. Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESRS) θα πρέπει να διευκρινίζουν τι ακριβώς και με ποια λεπτομέρεια, συγκεκριμένοι τομείς θα γνωστοποιούν τον αντίκτυπό τους, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, της βιοποικιλότητας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι μέθοδοι και οι επιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με τον τομέα. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για εταιρείες εκτός ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ και τα υποκαταστήματά τους στην ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ θα αρχίσουν να ισχύουν μόλις το 2028, η Επιτροπή προτείνει επίσης να καθυστερήσει η υιοθέτηση των προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας για  εταιρείες τρίτων χωρών έως το 2026. Αυτή η καθυστέρηση θα επιτρέψει στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης γενικών ESRS που εγκρίθηκε στις 31 Ιουλίου 2023.

Μετά την ψηφοφορία της επιτροπής, ο εισηγητής Axel Voss (EPP, DE) δήλωσε: «Θα καθυστερήσουμε την προθεσμία για τα πρότυπα του κλάδου βάσει της Οδηγίας για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία (CSRD) κατά δύο χρόνια, προκειμένου να δώσουμε στην EFRAG τον χρόνο να αναπτύξει πρότυπα ποιότητας και να δώσει στις εταιρείες τον χρόνο να τα εφαρμόσουν. Οι εταιρείες βιώνουν υπερβολική γραφειοκρατία σε χρόνια κρίσης, από τον Covid μέχρι τον πληθωρισμό».

Μετά την έγκριση της ολομέλειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή της νομοθεσίας με τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Στην ανακοίνωσή της με θέμα «Μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: ​​Κοιτάζοντας πέρα ​​από το 2030», η Επιτροπή τόνισε τη σημασία ενός ρυθμιστικού συστήματος που διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων με ελάχιστο κόστος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή στοχεύει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες κατά 25%.