Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – GOVERNANCE 2 (25/07/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Νέα πρότυπα από το IFRS με εκκίνηση το 2024

Το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB) του Ιδρύματος IFRS ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη των νέων παγκόσμιων προτύπων γνωστοποίησης βιωσιμότητας και κλίματος. Τα νέα πρότυπα αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για τις αναδυόμενες απαιτήσεις αναφοράς βιωσιμότητας από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο και να σηματοδοτήσουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση της αναφοράς βιωσιμότητας στην ευρύτερη διαδικασία χρηματοοικονομικής αναφοράς.

Τα νέα πρότυπα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται για ετήσιες περιόδους αναφοράς που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2024, με τις εταιρείες να αρχίζουν να εκδίδουν γνωστοποιήσεις έναντι των προτύπων το 2025. Τα πρότυπα ISSB ανακοινώθηκαν στα τέλη του 202 με στόχο την ανάπτυξη προτύπων γνωστοποίησης βιωσιμότητας IFRS, με γνώμονα τη ζήτηση από επενδυτές, εταιρείες, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές να παρέχουν μια παγκόσμια βάση των απαιτήσεων γνωστοποίησης που να επιτρέπουν τη συνεπή κατανόηση της επίδρασης των κινδύνων και ευκαιριών βιωσιμότητας στις προοπτικές των εταιρειών.

Τα δύο νέα πρότυπα περιλαμβάνουν «Γενικές Απαιτήσεις (S1) για γνωστοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα» και «(S2), γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα». Το βασικό περιεχόμενο κάθε προτύπου περιλαμβάνει γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη γενική βιωσιμότητα και τους ειδικούς για το κλίμα κινδύνους και ευκαιρίες, αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένης της Διακυβέρνησης, ή τους ελέγχους διαδικασιών και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη διαχείριση αυτών των κινδύνων και ευκαιριών, τη στρατηγική ή την προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών. Η διαχείριση κινδύνων ή οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κινδύνων και των ευκαιριών, και μετρήσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της προόδου προς τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία ή απαιτείται να εκπληρώσει από νόμο ή κανονισμό.

Το πρότυπο S1 απαιτεί από τις εταιρείες να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα που θα ήταν χρήσιμες για τους κύριους χρήστες των οικονομικών αναφορών γενικού σκοπού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «εύλογα αναμένεται να επηρεάσουν τις ταμειακές ροές της οντότητας, την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση ή το κόστος κεφαλαίου βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Κίνδυνοι και ευκαιρίες σύμφωνα με το πρότυπο μπορεί να είναι αυτοί που προκύπτουν «από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της οντότητας και των ενδιαφερομένων της, της κοινωνίας, της οικονομίας και του φυσικού περιβάλλοντος σε όλη την αλυσίδα αξίας της οντότητας», συμπεριλαμβανομένων άμεσων και έμμεσων αλληλεπιδράσεων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Το πρότυπο σημειώνει ότι εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις και τις εξαρτήσεις, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα «σχετίζονται επίσης με πόρους και σχέσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας της οντότητας», όπως τα κανάλια προμήθειας και διανομής και η κατανάλωση και διάθεση προϊόντων, καθώς και οι επενδύσεις της.

Το Πρότυπο S2, σχεδιασμένο για χρήση σε συνδυασμό με το S1, ορίζει συγκεκριμένες γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Οι μετρήσεις που σχετίζονται με το κλίμα που απαιτούνται στο S2 περιλαμβάνουν την αναφορά των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) των Πεδίων 1, 2 και 3 καθώς και το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ευάλωτα σε αυτές τις ευκαιρίες και το φυσικό κλίμα. Το πρότυπο απαιτεί επίσης την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα συνυπολογίζονται στις αμοιβές των στελεχών και το ποσοστό της αμοιβής των στελεχών που συνδέεται με τις κλιματικές εκτιμήσεις.

Μετά την κυκλοφορία των νέων προτύπων, η ISSB ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με εταιρείες προκειμένου να υποστηρίξει την υιοθέτηση των προτύπων, ξεκινώντας με τη δημιουργία μιας Ομάδας Εφαρμογής Μετάβασης για την υποστήριξη των χρηστών. Ο Πρόεδρος του ISSB Faber δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί σύντομα να προσθέσει απαιτήσεις στο πρότυπο αναφοράς για το κλίμα που καλύπτει τομείς όπως η σύνδεση με τα φυσικά οικοσυστήματα, η αποψίλωση των δασών, η βιοποικιλότητα και η σύνδεση με τη δίκαιη μετάβαση.

 

Στα νέα πρότυπα υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να παρέχουν στους εκδότες κάποια άνεση σχετικά με το τι μπορεί να τους ζητηθεί να αναφέρουν όπως η ουσιαστικότητα (materiallity), το “ανεφάρμοστο” (Impracticability) καθώς και το αδικαιολόγητο κόστος ή προσπάθεια.