Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – GOVERNANCE (20/09/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

 Impact Investing ή Επενδύσεις με αντίκτυπο: αναδύεται σε κορυφαία στρατηγική στο άμεσο μέλλον

Αυξανόμενη τάση για επενδύσεις με αντίκτυπο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πιο «ολιστική προσέγγιση» στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ESG, αναδεικνύει η πρόσφατη έρευνα της τράπεζας BNP Paribas.
Το “Impact Investing” πρόκειται να ξεπεράσει την ενσωμάτωση ESG ως τη πιο δημοφιλή στρατηγική για τους επενδυτές για την επίτευξη βιωσιμότητας, υποστηρίζει η έρευνα «ESG Global Survey 2023».

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
– Οι στρατηγικές μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα επιταχύνονται. Έτσι σήμερα το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δέσμευση προς το καθαρό μηδέν αποτελεί τρέχουσα προτεραιότητα στον οργανισμό τους και το 48% λέει ότι θα είναι εντός των επόμενων 2 ετών. Το 2021, μόνο το 18% των επενδυτών είχε καθαρή μηδενική δέσμευση, με το 33% να δείχνει ότι εξέταζε μια δέσμευση.
– Η σημασία της επένδυσης αντίκτυπου (“Impact Investing”) αυξάνεται: Με το 54% των ερωτηθέντων να αναμένουν να τη χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια (έναντι 45% σήμερα), η επένδυση αυτή πρόκειται να εξελιχθεί στην πλέον δημοφιλή προσέγγιση των ESG παγκοσμίως.
– Η περιορισμένη ποιότητα δεδομένων παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επενδύσεις ESG: το 71% των ερωτηθέντων λέει ότι τα ασυνεπή και ημιτελή δεδομένα ESG αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τη μεγαλύτερη υιοθέτηση του ESG (+17 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021). Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις δεδομένων, το 65% των ερωτηθέντων λέει ότι χρησιμοποιεί και συγκρίνει πολλαπλές πηγές δεδομένων, ενώ το 37% διεξάγει τις δικές του μεθοδολογίες έρευνας.
– Τα δεδομένα για τη βιοποικιλότητα υστερούν σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα: το 66% των επενδυτών πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να λάβουν υπόψη την απώλεια βιοποικιλότητας ή άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως η χρήση νερού, η ανακύκλωση απορριμμάτων και η προστασία του οικοσυστήματος. Ωστόσο, τα δεδομένα για τη βιοποικιλότητα βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια.
– Η ενεργή υιοθέτηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το 76% βλέπει την κλιματική αλλαγή και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ως προτεραιότητα για την ψήφο, τη δέσμευση και πιθανές επενδυτικές αλλαγές.
– Η τεχνογνωσία του ESG ενσωματώνεται σε επενδυτικές δραστηριότητες: το 51% των ερωτηθέντων λέει ότι ο οργανισμός τους ενσωματώνει την τεχνογνωσία και τα δεδομένα του ESG σε αποφάσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου/επενδύσεων, με την APAC στην πρώτη γραμμή (57%). Το 42% δηλώνει ότι έχει επίσης ενσωματώσει την τεχνογνωσία και τα δεδομένα του ESG στη διαχείριση κινδύνου και το 37% στην παρακολούθηση κανόνων συμμόρφωσης με το ESG.
– Οι κανονισμοί και οι κίνδυνοι για τη φήμη είναι οι κύριοι παράγοντες: Οι ερωτηθέντες ήταν πολύ πιθανό να έχουν αξιολογήσει τη χρηματοοικονομική σημασία της ρύθμισης του ESG και τους κινδύνους φήμης (60% έναντι 58% αντίστοιχα). Οι επενδυτές ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αξιολογήσει την οικονομική σημασία της απώλειας βιοποικιλότητας στο 32%.