Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – GOVERNANCE (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

GOVERNANCE

Την Έκθεση Προόδου της δημοσίευσε παράλληλα με τις άλλες 2 ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (EBA και ESMA – ESAs) πριν απο λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Υπενθυμίζεται οτι οι εκθέσεις των 3 εποπτικών αρχών αφορούν  το Greenwashing στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε αυτές τις εκθέσεις, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές υποστήριξαν μια κοινή υψηλού επιπέδου κατανόηση του πράσινου ξεπλύματος (greenwashing) που ισχύει για τους συμμετέχοντες στην αγορά σε όλες τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους – τραπεζικός, ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός τομέας και χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην Έκθεση της,  η EIOPA παρέχει αρχικές απόψεις για το greenwashing από ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προοπτική, συμπεριλαμβανομένου του πώς συμβαίνει, των επιπτώσεών του, των προκλήσεων που σχετίζονται με την εποπτεία του καθώς και των επιπτώσεών του στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η EIOPA διαπιστώνει ότι το “πράσινο ξέπλυμα” μπορεί να συμβεί –σε διάφορους βαθμούς– ως μέρος του ευρύτερου συνόλου κινδύνων συμπεριφοράς σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της ασφάλισης (π.χ. επίπεδο οντότητας, κατασκευή προϊόντων, παράδοση και διαχείριση) και συντάξεων (π.χ. σχεδιασμός, παράδοση και διαχείριση συστημάτων). Η έκθεση παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα για να δείξει πώς εκδηλώνεται το greenwashing στην πράξη.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, το Greenwashing έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους καταναλωτές ασφαλίσεων και συντάξεων. Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί βιωσιμότητας μπορούν να τους εξαπατήσουν να αγοράσουν προϊόντα που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τις προτιμήσεις τους και να αυξήσουν τη δυσπιστία τους προς τους ασφαλιστικούς και συνταξιοδοτικούς παρόχους γενικότερα. Το Greenwashing επηρεάζει επίσης τους ίδιους τους ασφαλιστικούς και συνταξιοδοτικούς παρόχους, οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν σημαντική απώλεια φήμης και οικονομική ζημιά όταν περιστατικά greenwashing αποκαλύπτονται στο κοινό. Τελικά, το greenwashing μπορεί να εμποδίσει τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εποπτικές αρχές έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν το greenwashing στις εποπτικές τους δραστηριότητες. Ορισμένες πρώιμες εποπτικές προκλήσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς πόρων, περιορισμένη τεχνογνωσία σε βιώσιμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις και έλλειψη μεθοδολογιών για την αξιολόγηση του greenwashing στους ασφαλιστικούς και συνταξιοδοτικούς τομείς.

Το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFDR, TR, IDD) εκτιμάται από την έκθεση ότι παρέχει μια καλή αρχική βάση για την αντιμετώπιση του πράσινου ξεπλύματος στους ασφαλιστικούς και συνταξιοδοτικούς τομείς. Ωστόσο, οι ασκήσεις συλλογής δεδομένων έχουν δείξει ορισμένα κενά και περιορισμούς. Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και μετά από ανάλυση της ίδιας της EIOPA, ο οργανισμός σχεδιάζει να προτείνει βελτιώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο στην τελική της έκθεση.