Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – SOCIAL 1 (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

SOCIAL

Έκθεση με την οποία καλεί την Κομισιόν να προτείνει νομοθεσία για τη διασφάλιση της ποιότητας των περιόδων πρακτικής άσκησης σε ολόκληρη την ΕΕ, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο πριν από λίγες μέρες. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει οδηγία για την ποιοτική πρακτική άσκηση και να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους της.

Η πρακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι για τους νέους στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2023) διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε νέους (78%) που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία πρακτική άσκηση, ενώ για έναν στους πέντε (19%) η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία ήταν μια πρακτική άσκηση.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των πρακτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η νέα οδηγία θα πρέπει να καθορίζει ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων κανόνων σχετικά με τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, καθώς και σχετικά με την αμοιβή και την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Οι περίοδοι πρακτικής άσκησης θα πρέπει να αποζημιώνονται επαρκώς, καλύπτοντας τουλάχιστον το κόστος των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής σε κάθε κράτος μέλος.

Η έκθεση καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης πιο προσιτές στα άτομα με αναπηρία και στα άτομα από ευπαθείς ομάδες και να ενθαρρύνουν τη διασυνοριακή πρακτική άσκηση.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Επιτροπή να αναθεωρήσει το υφιστάμενο πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης και να θεσπίσει περισσότερους κανόνες που είναι δεσμευτικοί για τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο αυτό.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ευθυγράμμιση των θέσεων εργασίας και των περιόδων πρακτικής άσκησης των νέων με τα πρότυπα ποιότητας και την κατάργηση εργασιακών νόμων που επιτρέπουν τις διακρίσεις, όπως διατυπώνονται στις προτάσεις 47(5) και 15(2) των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η Alicia Homs, διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για την ποιοτική πρακτική άσκηση, δήλωσε σχετικά:

«Οι ασκούμενοι επιτελούν πραγματική δουλειά, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζονται και να πληρώνονται ως εργαζόμενοι. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κάνουμε κατάχρησή τους μέσα από παροχή φθηνής ή δωρεάν εργασίας.

«Τον Μάιο, εξασφαλίσαμε την έκκληση της επιτροπής απασχόλησης για έναν νόμο της ΕΕ που να αντιμετωπίζει όλους τους ασκούμενους στην ανοιχτή αγορά εργασίας ως εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει γραπτές συμφωνίες με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πρόσβαση στην κοινωνική προστασία –όπως ασφάλιση υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδεια μετ’ αποδοχών– καθώς και αναγνώριση της πρακτικής άσκησης ως εργασιακής εμπειρίας στην πρόσληψη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν εκ νέου σήμερα στην Ολομέλεια.

«Ενώ για τις περιόδους πρακτικής άσκησης στην ανοιχτή αγορά, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει τη ρύθμιση ελάχιστων προτύπων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη μορφή οδηγίας, υπάρχουν επίσης και άλλες μορφές πρακτικής άσκησης, οι οποίες αποτελούν μέρος της επίσημης εκπαίδευσης ή των προγραμμάτων σπουδών, και δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Κοινοβούλιο θέλει να αντικαταστήσει την τρέχουσα μη δεσμευτική σύσταση με μια νομικά δεσμευτική απόφαση. Αυτοί οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και θα πρέπει πάντα να αμείβονται με τη μορφή οικονομικής αποζημίωσης για την κάλυψη των απαραίτητων εξόδων τους, όπως διαμονή, διατροφή και μεταφορά – ενόψει των εθνικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και του κόστους ζωής στο κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο εργάζονται».