Ψυχική υγεία, εργασία και ΜμΕ
«Όταν αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία στην εργασία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με στοχευμένα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία και η παραγωγικότητα όλων. Σε μικρές εταιρείες, η απουσία επηρεάζει άμεσα τον φόρτο εργασίας των άλλων μελών του προσωπικού, βάζοντάς τα υπό πίεση. Η μείωση των απουσιών που συνδέονται με τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους είναι επομένως καίριας σημασίας για τις ΜμΕ και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προληπτικό τρόπο. Η καλύτερη λύση σε επίπεδο εταιρείας είναι η υιοθέτηση μιας εταιρικής στρατηγικής αφήνοντας παράλληλα χώρο για κοινωνικό διάλογο, ιδιαίτερα σε τομεακό επίπεδο», τόνισε ο Danny Van Assche, Γενικός Γραμματέας της UNIZO εκ μέρους της SMEunited κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Ψυχική Υγεία και Εργασία» που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία της Ε.Ε.
Η ψυχική υγεία είναι μια ευρύτερη έννοια από τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία. Περιλαμβάνει επαγγελματικές και ιδιωτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης, προηγούμενων προβλημάτων υγείας, πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες για να αναφέρουμε μερικά. Οι εργοδότες έχουν υποχρεώσεις να αποτρέπουν τυχόν κινδύνους στην εργασία και η οδηγία πλαίσιο για την ΕΑΥ είναι το κατάλληλο εργαλείο για να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους.
Μιλώντας για τους αυτοαπασχολούμενους, ο κ. Van Assche τόνισε πώς αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικό φόρτο εργασίας και αυξανόμενες δυσκολίες στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Καλούνται να αφιερώσουν χρόνο για την πρόληψη και την υγεία τους. Η ευαισθητοποίηση πρέπει να επιτρέπει στους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους να λαμβάνουν μέτρα για τη χρήση εργαλείων πρόληψης και να ζητούν υποστήριξη. Η δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών εργαλείων πρόληψης είναι τότε ένα πλεονέκτημα: διαδικτυακά σεμινάρια, εργαστήρια πρόσωπο με πρόσωπο, βίντεο, μια εφαρμογή smartphone και ούτω καθεξής. Όσον αφορά την υποστήριξη, η συνεργασία με διεπιστημονικές ομάδες που έχουν μια σαφή εικόνα της ποικιλίας των στρεσογόνων παραγόντων στη διαχείριση επιχειρήσεων είναι επίσης σημαντική. Πέρα από ψυχολόγους και ειδικούς σε θέματα ευεξίας, η υποστήριξη ενός οικονομικού συμβούλου μπορεί να βοηθήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Ωστόσο, οι μετρήσεις που σχετίζονται με την ευημερία στα πλαίσια αναφοράς ESG, τείνουν να επικεντρώνονται σε περιστατικά που σχετίζονται με τραυματισμό, αναπηρία και ασθένεια. Η ψυχική υγεία συμπεριλήφθηκε από το 2015 στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Σε αυτό το ιστορικό βήμα, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αναγνώρισαν το βάρος της ασθένειας της ψυχικής ασθένειας και όρισαν την ψυχική υγεία ως προτεραιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη για τα επόμενα 15 χρόνια.