Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – SOCIAL 2 (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

SOCIAL

Η προκατάληψη του φύλου εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένη σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε  πρόσφατα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Η τελευταία έκθεση Social Gender Norms Index (GSNI) που ανακοίνωσε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), δεν διαπιστώνει βελτίωση στην προκατάληψη του φύλου τα τελευταία 10 χρόνια, με σχεδόν 9 στους 10 άνδρες και γυναίκες στον κόσμο να εξακολουθούν να τρέφουν τέτοιες προκαταλήψεις σήμερα. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με την έκθεση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες και περισσότερο από το 40% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες επιχειρήσεων από τις γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση, το 25% των ανθρώπων εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι αποδεκτό ένας άντρας να χτυπά τη γυναίκα του.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτές οι προκαταλήψεις είναι φραγμοί που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με συνέπεια την υπονόμευση των δικαιωμάτων τους σε πολλά μέρη του κόσμου όπου τα κινήματα κατά της ισότητας των φύλων κερδίζουν έδαφος και, σε ορισμένες χώρες, οδηγούν σε έξαρση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προκατάληψη αντανακλάται επίσης στη σοβαρή υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Κατά μέσο όρο, το μερίδιο των γυναικών αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων έχει μείνει στάσιμο περίπου 10% από το 1995 και, στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη “σπασμένη” σχέση μεταξύ της προόδου στην εκπαίδευση των γυναικών και της οικονομικής τους ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες είναι πιο εξειδικευμένες και μορφωμένες από ποτέ, αλλά, συμπεριλαμβανομένων των 59 χωρών όπου οι γυναίκες είναι πλέον πιο μορφωμένες από τους άνδρες, η μέση διαφορά εισοδήματος μεταξύ των φύλων φτάνει σε εκπληκτικά επίπεδα, έως και 39% υπέρ των ανδρών.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή των κοινωνικών κανόνων γύρω από την ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα, οι πολιτικές γονικής άδειας άλλαξαν τις αντιλήψεις για τις ευθύνες φροντίδας και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε αλλαγές στις πεποιθήσεις για την απασχόληση των γυναικών.

Οι συντάκτες της έκθεσης GSNI διευκρινίζουν ότι παρά την εμμονή της προκατάληψης κατά των γυναικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει. Σε 27 από τις 38 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, το ποσοστό των ατόμων που δεν τρέφουν καμία προκατάληψη αυξήθηκε, ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο δείκτη. Παράλληλα, τονίζουν ότι, για να οδηγηθούμε προς  την επίτευξη περισσότερης  ισότητας των φύλων, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της ανθρώπινης ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ασφάλισης και καινοτομίας.

Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση σε νόμους και μέτρα πολιτικής που προάγουν την ισότητα των γυναικών στην πολιτική συμμετοχή, την επέκταση των μηχανισμών ασφάλισης, όπως η ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, και η υποστήριξη καινοτόμων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αμφισβήτηση επιζήμιων κοινωνικών κανόνων, πατριαρχικών στάσεων και στερεοτύπων για το φύλο. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης για το φύλο μπορεί να βοηθήσει στη μετατόπιση των διάχυτων κανόνων φύλου προωθώντας την αναγνώριση και την ισότητα.

Τέλος, η έκθεση συνιστά την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών κανόνων μέσω της εκπαίδευσης για την αλλαγή της κοινής γνώμης μέσω πολιτικών και νομικών εξελίξεων που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, αλλά και επιτρέποντας μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στις πολιτικές διαδικασίες.