Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – SOCIAL 3 (12/07/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Κλιματική αλλαγή και θερμική καταπόνηση εργαζομένων

Η μείωση των επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης στην υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων απασχολεί τη διεθνή επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα από το 2015 και μετά, στο πλαίσιο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το ΕΛΙΝΥΑΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διοργάνωσαν στις 3 Ιουλίου 2023, ημερίδα με θέμα «Θερμική καταπόνηση εργαζομένων» με στόχο την παροχή επικαιροποιημένης γνώσης για την αξιολόγηση και την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Μετά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η θερμική καταπόνηση εργαζομένων, θέμα σημαντικό για πολλούς κλάδους αναφορικά με την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, απασχολεί ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή βιβλιογραφία, καθώς το 71% των διεθνών εργασιών έχει πραγματοποιηθεί από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει παθολογικές καταστάσεις, ακόμα και θάνατο. Παράλληλα, οδηγεί σε απώλεια παραγωγικότητας, η οποία καταγράφεται για τη Βόρεια Ευρώπη σε λιγότερο από 0,5% ενώ για τη Νότια ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.

Οι ετήσιες ζημιές στην ΕΕ είναι 830 δις € και αναμένεται να ανέλθουν στα 4 τρις έως το 2060 εάν δεν υιοθετηθούν στρατηγικές μετριασμού της. Η Ελλάδα χάνει 1,6 δις €/έτος.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιούργησαν εφαρμογή για κινητά με τον δείκτη WBGT, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους εργοδότες, να γνωρίζουν τις τιμές του δείκτη στους χώρους εργασίας της επιχείρησής τους δύο ημέρες νωρίτερα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενούς τους.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ αναπτύσσει ερευνητικές δράσεις (ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADAPTHEAT), εκπαιδευτικές δράσεις (διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την θερμική καταπόνηση), δράσεις ανάλυσης θερμικής καταπόνησης και αξιολόγησης του δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) καθώς και ενημέρωση αναφορικά με την σχετική νομοθεσία.

Τις μελέτες του εργαστηρίου FameLab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόσο σε εργαστηριακό χώρο όσο και σε πραγματικούς χώρους εργασίας, παρουσίασε ο Aναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ανδρέας. Φλουρής. Οι μετρήσεις αφορούν 5 διαφορετικούς κλάδους: τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές. «Ο  Δείκτης Θερμικού Στρες (ΘΥΜΒΑΣ) είναι ο πιο αποτελεσματικός δείκτης από όσους χρησιμοποιούν μόνο μετεωρολογικά δεδομένα για την ποσοτικοποίηση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ο θερμικός εγκλιματισμός, η ενυδάτωση, η βελτίωση του ρουχισμού και τα διαλείμματα είναι οι στρατηγικές που δείχνουν τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τον μετριασμό της θερμικής καταπόνησης. Η μηχανοποίηση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας» πρόσθεσε. Τέλος, όπως τόνισε ο καθ. Φλουρής, η εργασιακή θερμική καταπόνηση δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων.