Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 1 (06/09/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν επενδυτές από το IFRS

Με επιστολή της προς το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) του Ιδρύματος IFRS, ομάδα επενδυτών που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση το καλεί να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων αναφοράς για τις εταιρείες να γνωστοποιούν στοιχεία για τις πολιτικές τους στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ISSB δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 κατά τη διάσκεψη για το κλίμα COP26. Στόχος του είναι η ανάπτυξη προτύπων γνωστοποίησης βιωσιμότητας των ΔΠΧΑ, με γνώμονα τη ζήτηση από επενδυτές, εταιρείες, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές να παρέχουν μια παγκόσμια βάση των απαιτήσεων γνωστοποίησης που θα επιτρέψουν τη συνεπή κατανόηση της επίδρασης, κινδύνους και ευκαιρίες βιωσιμότητας στις προοπτικές των εταιρειών. Δημοσίευσε το πρώτο του σύνολο προτύπων αναφοράς για το κλίμα και την αειφορία τον Ιούνιο του 2023 και πρόσφατα διαμόρφωσε αίτημα πληροφοριών (RFI) ζητώντας ανατροφοδότηση σχετικά με τις προτεραιότητες για το επόμενο διετές σχέδιο εργασίας του για τέσσερα πιθανά έργα που περιλαμβάνουν τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα και τις υπηρεσίες σε αυτά, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα ερευνητικό έργο για την ενσωμάτωση των πληροφοριών βιωσιμότητας στη χρηματοοικονομική αναφορά.

Η επιστολή υπογράφεται από 24 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε πολλές χώρες υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης επενδυτικής ΜΚΟ ShareAction, ως απάντηση στο αίτημα πληροφοριών της ISSB και προτρέπει το διοικητικό συμβούλιο «να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα των προτύπων αποκάλυψης του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι η ζήτηση των επενδυτών για δεδομένα εργατικού δυναμικού και συναφή ζητήματα έχει φτάσει στο «υψηλότερο σημείο όλων των εποχών», ιδίως καθώς οι εταιρείες επηρεάζονται από «αυξανόμενους αριθμούς παραιτήσεων, απολύσεις και καθυστερημένη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία COVID-19».

Η επιστολή ανέφερε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ISSB να δώσει προτεραιότητα στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επερχόμενο πρόγραμμα εργασίας της. Η οικονομική ουσιαστικότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και των θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα – και ο κρίσιμος ρόλος της δέουσας επιμέλειας για αυτά στον εντοπισμό επιχειρηματικών κινδύνων – δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρος».