Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 1 (12/07/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

10 τομείς για τη διασφάλιση της βιώσιμης μετάβασης από την Κομισιόν

Με στόχο την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, παρουσίασε στις 6 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2023. Η έκθεση προτείνει δέκα συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια εις βάθος και φιλόδοξη μετάβαση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και βιωσιμότητας τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η μετάβαση στη βιωσιμότητα εκτιμάται ότι θα είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της, τη διατήρηση του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και την εδραίωση της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης στη νέα οικονομία μηδενικού ισοζυγίου. Για να επιτύχει τους στόχους της, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις και να κάνει επιλογές που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας με πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα.

Η έκθεση του 2023 παρέχει επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και προτείνει δέκα τομείς δράσης για την επιτυχία της μετάβασης. Για παράδειγμα, προκειμένου να εξοπλιστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με οικονομικούς δείκτες που θα λαμβάνουν υπόψη και την ευημερία, η έκθεση προτείνει την προσαρμογή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), συμπεριλαμβάνοντας τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον.

Η προσέγγιση αυτή θα ενισχύσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή κατά την επιδίωξη μιας ανθεκτικής οικονομίας μηδενικού ισοζυγίου. Η μετάβαση στη βιωσιμότητα, υποστηρίζεται στην έκθεση, απαιτεί πρωτοφανείς επενδύσεις. Η επίτευξή της θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Για τον σκοπό αυτό, προτείνονται δέκα τομείς στους οποίους είναι αναγκαία η πολιτική απάντηση της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στη βιωσιμότητα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας.

  • Εξασφάλιση ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου με ανανεωμένες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και εστίαση σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για την προώθηση μιας ανθεκτικής οικονομίας μηδενικού ισοζυγίου, με έμφαση στην ανοικτή στρατηγική αυτονομία και την οικονομική ασφάλεια.
  • Ενίσχυση της προσφοράς της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, για την ενίσχυση της συνεργασίας με βασικούς εταίρους.
  • Στήριξη της μετατόπισης της παραγωγής και της κατανάλωσης προς τη βιωσιμότητα, με στόχο τη ρύθμιση και την προώθηση ισορροπημένων τρόπων ζωής.
  • Μετάβαση σε μια «Ευρώπη των επενδύσεων» μέσω δημόσιας δράσης που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις χρηματοοικονομικές ροές κατά τη μετάβαση.
  • Προσαρμογή των δημόσιων προϋπολογισμών στη βιωσιμότητα μέσω ενός αποτελεσματικού φορολογικού πλαισίου και αποτελεσματικών δημόσιων δαπανών.
  • Περαιτέρω μετατόπιση των δεικτών πολιτικής και των οικονομικών δεικτών προς τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ευημερία, μεταξύ άλλων με την προσαρμογή του ΑΕΠ σε σχέση με  διάφορους παράγοντες.
  • Διασφάλιση της συμβολής όλων των Ευρωπαίων στη μετάβαση, αυξάνοντας τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και εστιάζοντας στις μελλοντικές δεξιότητες.
  • Ενίσχυση της δημοκρατίας, με τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής για να ενισχυθεί η στήριξη των μεταβάσεων.
  • Συμπλήρωση της πολιτικής προστασίας με την «πολιτική πρόληψη», και με την ενίσχυση της εργαλειοθήκης της ΕΕ για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση.

Η έκθεση μαζί με τις εργασίες ανάλυσης προοπτικών της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση των ηγετών κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας τον Οκτώβριο του 2023.