Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 1 (20/09/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Πρότυπα περιορισμένης διασφάλισης έως το 2026;

Η Κομισιόν απαντά στο Markets Leadership Hub του CSR Europe για την πρώτη δέσμη μέτρων των προτύπων αναφοράς

Επιστολή προς το CSR Europe, έστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου ο John Berrigan, Διευθυντής της ΓΔ για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών αναφορικά με τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς που είχαν εκφράσει τα μέλη του Markets Leadership Hub του CSR Europe στο σχέδιο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης ως προς την πρώτη δέσμη των προτύπων αναφοράς της ευρωπαϊκής βιωσιμότητας που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανατροφοδότηση στις 9 Ιουνίου και τα οποία ακολουθούν τις τελικές συστάσεις που εκπόνησε η EFRAG τον Νοέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους, στις 7 Ιουλίου, τα μέλη του Markets Leadership Hub του CSR Europe εξέφραζαν την υποστήριξή τους προς την Επιτροπή να παρέχει στις εταιρείες σαφές πλαίσιο και δείκτες για την αναφορά των επιδόσεων βιωσιμότητάς τους και παράλληλα χαιρέτιζαν την πρόταση καθιέρωσης ενός ερμηνευτικού μηχανισμού που θα αποσαφηνίζει τις προσδοκίες των ESRS, όπως αναφέρονταν στην προτεινόμενη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. Τέλος, αναγνώριζαν τις προσπάθειές που έχουν αναληφθεί τόσο από την EFRAG όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του πρώτου μέρους των ESRS. Η σχετική επιστολή έθετε ζητήματα όπως η εναρμόνιση και η συνοχή, η υποστήριξη στην ανάπτυξη και δημιουργία ικανοτήτων, η παρακολούθηση και εφαρμογή, η ορθολογικοποίηση, η οικονομική και μη-οικονομική συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναφέρει σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Βιώσιμης Αναφοράς (ESRS) που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή
στις 31 Ιουλίου 2023 και με την επιφύλαξη της μη κατάθεσης ένστασης στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, τα ESRS θα θεσπίσουν ένα πλαίσιο αναφοράς που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις συστηματικά, αξιόπιστα και με συγκρίσιμο τρόπο σχετικά με τις επιδόσεις τους στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων, των κινδύνων τους, και των ευκαιριών. «Κατά την έγκριση των ESRS με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή σεβάστηκε τους στόχους πολιτικής της Οδηγίας για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας (CSRD), διασφαλίζοντας ότι τα ESRS ήταν ολοκληρωμένα, με τα 12 πρότυπα να υιοθετούνται ταυτόχρονα» παρατηρεί ο John Berrigan.
«Η Επιτροπή εργάστηκε για να εξασφαλίσει πολύ υψηλό βαθμό ευθυγράμμισης ανάμεσα στα ESRS και τα πρότυπα του International Sustainability Standards Board (ISSB) και το Global Reporting Initiative (GRI)» αναφέρει ο John Berrigan στη σχετική επιστολή.
Η επόμενη φάση, όπως καταγράφεται στη σχετική επιστολή, αφορά στην υποστήριξη της ανάπτυξης των ESRS, κατά την οποία η EFRAG θα δημοσιεύει περιοδικά, πρόσθετη μη δεσμευτική τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή του. Η EFRAG αναμένει να δημοσιεύσει σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση σημαντικότητας και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις αλυσίδες αξίας στο εγγύς μέλλον.

Απαντώντας στη θέση των μελών του Markets Leadership Hub του CSR Europe, όπως εκφράστηκε στην επιστολή τους, σχετικά με την ανάγκη για συνεχή ενασχόληση με τις εταιρείες προκειμένου να διασφαλιστεί η ευεργετική εφαρμογή του ESRS, η EFRAG θα φιλοξενήσει σύντομα σε σχετικό portal για τεχνικές ερωτήσεις που ενδέχεται να έχουν οι εταιρείες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι σχετικά με την εφαρμογή των ESRS.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές για να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ της προσέγγισης ουσιαστικότητας στα ESRS και τις απαιτήσεις γνωστοποίησης SFDR για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην επιστολή της Επιτροπής, τονίζεται ότι υπάρχουν πολλές διασφαλίσεις για την παρακολούθηση της αναφοράς ESRS. Οι δηλώσεις βιωσιμότητας ESRS των εταιρειών θα υπόκεινται σε διασφάλιση από ελεγκτές ή ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης και σύμφωνα με την εντολή της CSRD, η Επιτροπή
απαιτείται να υιοθετήσει πρότυπα περιορισμένης διασφάλισης έως το 2026. Επιπλέον, οι αρμόδιες εθνικές αρχές επιβάλλουν τις δηλώσεις βιωσιμότητας των εισηγμένων εταιρειών και η πειθαρχία της αγοράς θα παίξει το ρόλο της.