Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS (19/10/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Με αναβολή η υιοθέτηση τομεακών απαιτήσεων της CSRD από την Κομισιόν

Σχέδιο καθυστέρησης βασικών πτυχών της Οδηγίας για την Αειφόρο Αναφορά Εταιρικών Αναφορών (CSRD) ανακοίνωσε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο εντάσσεται στη δημοσίευση της Επιτροπής του Προγράμματος Εργασίας της Επιτροπής για το 2024, το οποίο καθορίζει τον κατάλογο των ενεργειών που θα αναλάβει το επόμενο έτος και συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση απαιτήσεων για τις εταιρείες να παρέχουν γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας για συγκεκριμένους κλάδους και για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από εταιρείες εκτός ΕΕ. Μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος 2024 περιλαμβάνει τον φόρτο υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες που σχετίζονται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, με την Επιτροπή να περιλαμβάνει την αναβολή της προθεσμίας για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας (ESRS) ως μία από τις βασικές δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ESRS καθορίζει τους κανόνες και τις απαιτήσεις για τις εταιρείες να αναφέρουν τις επιπτώσεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της επερχόμενης CSRD της ΕΕ, η οποία παραμένει σε καλό δρόμο για να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με μια πρόταση που δημοσιεύθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή σκοπεύει να αναβάλει την ημερομηνία έγκρισης για το συγκεκριμένο κλαδικό ESRS κατά δύο χρόνια.

Η CSRD περιελάμβανε επίσης την απαίτηση για τις μεγάλες εταιρείες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να παρέχουν αναφορές βιωσιμότητας, με την υιοθέτηση κανόνων από την ESRS που θα ισχύουν για αυτές τις επιχειρήσεις επίσης προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου 2024 και με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων να ξεκινούν το 2028. Στη νέα πρόταση, η Επιτροπή συνέστησε επίσης την καθυστέρηση της έγκρισης αυτών των κανόνων κατά 2 έτη.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, “με τις προβλεπόμενες απλουστεύσεις θα εξορθολογιστούν οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που είναι περιορισμένης χρήσης, για παράδειγμα μέσω της ενοποίησης αλληλεπικαλυπτόμενων υποχρεώσεων, της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που αφορούν οι υποχρεώσεις και της αύξησης της ψηφιοποίησης.

Μερικά παραδείγματα των προτάσεων απλούστευσης είναι η αναβολή της προθεσμίας για την έγκριση ειδικών ανά τομέα ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες), καθώς και αλλαγές στο πεδίο εφαρμογής της λογιστικής οδηγίας και του κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς.”