Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 2 (12/07/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org)

Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές ΜμΕ συζητούν τον ρόλο και την πρόσβασή τους στη βιώσιμη χρηματοδότηση

Τα βασικά στοιχεία για την πράσινη μετάβαση των κατασκευαστικών ΜμΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου της  Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Κατασκευαστών (EBC-European Builders Confederation), μέλους της SMEunited. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου ως σημείο ανταπόκρισης της EBC στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν πιο βιώσιμο κατασκευαστικό τομέα.

Αντιπροσωπεύοντας το 99,9% του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα, οι ΜμΕ και οι βιοτεχνίες αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα στην οικονομία της Ευρώπης, υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της τοπικής απασχόλησης και της προστιθέμενης αξίας. Κατά συνέπεια, ο ρόλος τους στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης Ευρώπης είναι καθοριστικός. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για τεχνική και οικονομική υποστήριξη και ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μπορέσουν οι ΜμΕ και οι βιοτεχνίες του κλάδου να προσαρμοστούν καλύτερα και να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση.

Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού SMEunited, Véronique Willems, σε εισαγωγική παρατήρησή της, αναφέρθηκε στον κοινό οδηγό που αναπτύχθηκε από την EBC και την SMEunited σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE, σχετικά με καλές πρακτικές για τις ΜμΕ και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα για τις ΜμΕ να επωφεληθούν δωρεάν τεχνικής βοήθειας για την ενεργειακή τους μετάβαση στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Κλίμα και την Ενέργεια και κάλεσε τις εταιρείες να δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν δράση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των δραστηριοτήτων τους και να ζητήσουν τεχνική βοήθεια σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, επανέλαβε επίσης τα βασικά αιτήματα πολιτικής που θέτει ο οργανισμός SMEunited για την πράσινη μετάβαση. Τα αιτήματα αυτά, όπως τόνισε η εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών ΜμΕ, σχετίζονται καταρχάς με την ανάγκη να υπάρχει ένα προβλέψιμο νομικό πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντικό για να δοθεί σαφής επενδυτικός ορίζοντας στις ΜμΕ. Επίσης, Κατά δεύτερον, οι ευρωπαϊκές ΜμΕ ζητούν πρόσβαση σε ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με τις καταλληλότερες τεχνολογίες για πράσινες δραστηριότητες. Σε σχέση με αυτό, η τεχνολογική ουδετερότητα και η πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνικές είναι επίσης σημαντικές.

Ο Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής της SMEunited, Gerhard Huemer, συμμετέχοντας σε πάνελ σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δήλωσε ότι οι ΜμΕ στον κατασκευαστικό τομέα θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς ο κλάδος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Επίσης, τόνισε ότι η ενεργειακή απόδοση στα κτήρια, οι επενδύσεις στην τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η κυκλική οικονομία είναι βασικά χαρακτηριστικά του κατασκευαστικού τομέα. Οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την πράσινη χρηματοδότηση, εφόσον καταστούν διαθέσιμα, σαφή και απλά πρότυπα αναφοράς για μικρές κατασκευαστικές εταιρείες. Ο κ. Huemer συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης χρηματοδότησης για τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αυστηρούς όρους χρηματοδότησης λόγω της αύξησης τωνεπιτοκίων ενώ συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση λόγω του αυξανόμενου κόστους στεγαστικών δανείων. Αν και οι ΜμΕ δεν υπόκεινται σε αναφορές βιωσιμότητας και ESG, θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις αυτές όταν υποβάλλουν αίτηση για δάνεια, πράσινες επιδοτήσεις ή εργάζονται για μεγάλες εταιρείες.

Ως εκ τούτου, «η ύπαρξη ενός προτύπου εθελοντικής υποβολής εκθέσεων για εκείνες τις ΜμΕ που έχουν ή θέλουν να αναφέρουν το επίπεδο βιωσιμότητάς τους, είναι υψίστης σημασίας»,κατέληξε. Επιπλέον, οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να αποδειχθεί ότι ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο είναι πράσινο και όχι η εταιρεία στο σύνολό της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση ή την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για έργα κυκλικής οικονομίας.

Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου διερεύνησε με ποιούς τρόπους οι ΜμΕ και οι τεχνίτεςμπορούν να ενισχύσουν την κυκλικότητα στις κατασκευές. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα ή ο κανονισμός για τα προϊόντα δομικών κατασκευών, υπογραμμίστηκαν οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης δομικών υλικών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων κατασκευών και κατεδάφισης από τις ΜΜΕ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης την υποστήριξη των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ, των εθνικών και των τοπικών φορέων για την υπέρβαση καθημερινών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ για την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών, όπως η έλλειψη ειδικών δεξιοτήτων ή οι χώροι διαλογής και διάθεσης απορριμμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της EBC, Fernando Sigchos Jiménez, δήλωσε: «Οι κατασκευαστικές ΜμΕ και βιοτεχνίες είναι πεπεισμένες και αφοσιωμένες στο να παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξη της φιλοδοξίας της ΕΕ για βιωσιμότητα στον τομέα. Δεν είναι εύκολο ταξίδι, αλλά ο κατασκευαστικός τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΜμΕ του βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεργατικών πρωτοβουλιών αλυσίδας αξίας και του κανόνα της νομοθεσίας που επηρεάζει τον κλάδο».

Καθώς οι κατασκευές δεν εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αναγνώρισαν την έλλειψη ορατότητας και τις δυσκολίες στην πλοήγηση στην πολυπλοκότητα αυτών των καινοτομιών, όπου οι ΜμΕ δεν θεωρούνται ο κανόνας. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων τραπεζών και λογιστικών εταιρειών, διερεύνησαν στρατηγικές για την υποστήριξη των ΜμΕ στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για να αντιμετωπίσουν τις έως τώρα ακατάλληλες απαιτήσεις της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας των ΜμΕ, προκειμένου να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του  Renovation Wave. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η εμπειρία των ΜμΕ στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων που λαμβάνονται ολοένα και περισσότερο κατά την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων σε όλη την Ευρώπη.