Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – Top News 2 (15/03/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

CSDDD or not?

«Η ΕΕ δεν μπορεί να χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της τελευταίας δεκαετίας για την προώθηση υπεύθυνων επιχειρήσεων» φωνάζουν πολλοί αναλυτές  τις μέρες αυτές καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλόκαραν αργά την Τετάρτη τους νέους κανόνες που απαιτούν από τις μεγάλες εταιρείες να ελέγχουν εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά, μετά την έντονη γερμανική αντίθεση. Αυτό που χρειαζόταν για την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) πριν από την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες αναμενόταν να την υποστηρίξουν, ήταν μια «ειδική πλειοψηφία» 15 χωρών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Τελικά, την Τετάρτη, από τις 27 χώρες της ΕΕ, η στήριξη στην οδηγία δεν ήταν αρκετή  με επικεφαλής τους Ελεύθερους Δημοκράτες της Γερμανίας (FDP), μέρος του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα επιβάρυνε τις επιχειρήσεις με υπερβολικές γραφειοκρατία. Περίπου 13 μέλη της ΕΕ απείχαν και ένα ψήφισε κατά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου. Το Βέλγιο, που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, προσπάθησε να εξασφαλίσει υποστήριξη για ένα κείμενο που είχε ήδη συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το απέσυρε από την ημερήσια διάταξη την τελευταία στιγμή, αφού η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν ότι θα απόσχουν.

Στη συνέντευξη Τύπου για την Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) στις 28 Φεβρουαρίου – η Lara Wolters (εισηγήτρια) ήταν ξεκάθαρη:

– Η CSDDD είναι πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εργάζονται προσπαθώντας να ωθήσουν την οδηγία πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι δύσκολο και αβέβαιο, αλλά όχι αδύνατο.

– Μια μειοψηφία εταιρειών και ορισμένων κρατών μελών αντιδρά στην απόφαση  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Απαιτείται σαφήνεια σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται το Συμβούλιο έναντι του CSDDD. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι πολύ ασαφές και το μόνο που βλέπουμε είναι πολιτικό παιχνίδι.

– Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από το Συμβούλιο που θα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις ή θα παρουσίαζε λύσεις.

– Η γαλλική πρόταση για ένα νέο όριο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα (5000 εργαζόμενοι αντί για 500) δεν αντικατοπτρίζει καμία επίσημη πρόταση. Το 5000 είναι ένας αριθμός που είναι αστρονομικά υψηλός και θα μείωνε περαιτέρω τη συνάφεια της CSDDD (ο οποίος καλύπτει μόνο το 1% όλων των ευρωπαϊκών εταιρειών σε κάθε περίπτωση).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για περιφρόνηση των υφιστάμενων δημοκρατικών διαδικασιών και του έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αγώνας δρόμου προβλέπεται τώρα για την Βελγική Προεδρία καθώς η τελευταία ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για την οδηγία είναι η σύνοδος της Ολομέλειας στις 22-25 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με την Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD). Μια ομάδα 136 ομάδων εκστρατείας ανέφερε σε κοινή δήλωση ότι το μπλοκάρισμα ήταν μια «αξιοθρήνητη οπισθοδρόμηση», που ενορχηστρώθηκε από το FDP της Γερμανίας και χτυπήθηκε από μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής της Γαλλίας να προτείνει 10πλάσια αύξηση του ορίου απασχόλησης.