Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 2 (28/06/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Ελπίδα Θεοφιλίδη (eth@csrhellas.org), Όλγα Ρέγγα (or@csrhellas.org)

TOP NEWS

Έπειτα από μπλοκάρισμα των συζητήσεων από τη Γαλλία για μήνες, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός των 27. Η Γαλλία, η οποία εμπόδιζε τις συζητήσεις για αρκετούς μήνες, κέρδισε την υπόθεσή της σχετικά με την εξέταση της πυρηνικής ενέργειας.

Η 27η συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Ιουνίου κατέληξε τελικά σε συμφωνία σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED III). Το κείμενο σχεδιάζει να φτάσει το 42,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.

Το Παρίσι ζήτησε εκτός από το ανανεώσιμο υδρογόνο, που παράγεται από ΑΠΕ και το υδρογόνο που παράγεται από χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που παράγεται από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια, η πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, να αναγνωριστεί στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας μπροστά στον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κατ’ αρχήν συμφωνία είχε επιτευχθεί στις 30 Μαρτίου μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αλλά η Γαλλία είχε επιτέλους αντιστρέψει, ζητώντας νέες εγγυήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε τελικά να κάνει μια δήλωση αναγνωρίζοντας ότι “άλλες πηγές ενέργειας (πλην των ορυκτών) από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050”, γεγονός που αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να δοθεί το πράσινο φως στην πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία έχει επίσης λάβει παραχωρήσεις για την παραγωγή αμμωνίας, η σύνθεση της οποίας για τα λιπάσματα και τη χημεία προέρχεται σήμερα από ορυκτό υδρογόνο.

Η οδηγία ορίζει ότι “ορισμένες υφιστάμενες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής αμμωνίας” μπορούν να εξαιρεθούν από τους στόχους απανθρακοποίησης εφόσον αποδεικνύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια “διαδικασία μετασχηματισμού” για την εξάλειψη του υδρογόνου ορυκτής προέλευσης το αργότερο το 2035. “Είναι απαραίτητο για αυτά τα εργοστάσια που παίζουν βασικό ρόλο για την επισιτιστική μας κυριαρχία», σχολίασε ο υπουργός. Το κείμενο πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την τελική έγκριση από το Συμβούλιο.

Για να επιτύχει τους στόχους της, η Γαλλία χρειάστηκε να δημιουργήσει μια “πυρηνική συμμαχία”, συγκεντρώνοντας περίπου δεκαπέντε κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Σουηδία η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Γερμανία και στους «Φίλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που περιλαμβάνουν την Αυστρία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Δανία, την Εσθονία και την Πορτογαλία.

Παρά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του EURACTIV, η Γαλλία δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση των «Φίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» τη Δευτέρα 19 Ιουνίου καθώς το Παρίσι καθυστέρησε σε σχέση με την υιοθέτηση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στην EURACTIV. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ενόψει της συνάντησης των 27 υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και συμμετείχαν υπουργοί από 14 χώρες — Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Δανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Λετονία, Σλοβενία, Ιρλανδία και Βέλγιο — οι οποίοι ήταν παρόντες μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson.