Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – TOP NEWS 3 (05/10/23)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: εκτός τροχιάς σύμφωνα με έκθεση του SDSN

Στο μέσο της ατζέντας του 2030, όλοι οι ΣΒΑ είναι σοβαρά εκτός τροχιάς διαπιστώνει η έκθεση  Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Solutions Network) που αποτελεί μια συνολική αξιολόγηση της προόδου των χωρών ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η έκθεση είναι συμπλήρωμα των επίσημων δεικτών SDG και των εθελοντικών εθνικών ανασκοπήσεων.

Από το 2015 έως το 2019, ο κόσμος σημείωσε κάποια πρόοδο σε σχέση με τους ΣΒΑ, σημειώνει η έκθεση. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων. Από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και άλλες ταυτόχρονες κρίσεις, η πρόοδος του SDG έχει σταματήσει παγκοσμίως.

Στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος (HIC), οι αυτόματοι σταθεροποιητές, οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης και τα σχέδια ανάκαμψης μετριάζουν τις επιπτώσεις αυτών των πολλαπλών κρίσεων στα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα. Περιορισμένη πρόοδος σημειώνεται στους στόχους του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των SDG 12 (Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή), SDG 13 (Κλιματική δράση), SDG 14 (Ζωή κάτω από το νερό) και SDG 15 (Life on Land), ακόμη και σε χώρες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Οι διαταραχές που προκαλούνται από αυτές τις πολλαπλές κρίσεις έχουν επιδεινώσει ζητήματα δημοσιονομικού χώρου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC) και σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος (LMIC), οδηγώντας σε αντιστροφή της προόδου σε πολλούς στόχους και δείκτες.

Παρά αυτή την ανησυχητική εξέλιξη, οι ΣΒΑ εξακολουθούν να είναι επιτεύξιμοι. Κανένας από τους στόχους τους δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Ο κόσμος είναι εκτός τροχιάς, αλλά αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να διπλασιαστούν οι ΣΒΑ.

Στον πυρήνα τους, οι ΣΒΑ αποτελούν μια επενδυτική ατζέντα: είναι κρίσιμο τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν το κίνητρο των ΣΒΑ και να υποστηρίξουν μια συνολική μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής. Για να επιτευχθούν οι ΣΒΑ, όπως επισημαίνει η έκθεση, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τα τρέχοντα επενδυτικά του πρότυπα και να αυξήσει τον συνολικό όγκο των επενδύσεων.