Νέα & Εκδηλώσεις

CSR BRIEF – Top News 3 (15/03/24)



Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λεφοπούλου (alexandra.lefopoulou@gmail.com)
Παραγωγή & Τεχνική Υποστήριξη: Μαρίνα Κυβέλου (mk@csrhellas.org)

Κοινή δήλωση των UNDP, UNEP, UNICEF και OHCHR σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική αειφορία

Τα Γραφεία Βρυξελλών του UNDP, UNEP, UNICEF και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  με κοινή τους δήλωση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγει την προτεινόμενη Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD). Η έγκριση της Οδηγίας θα αντιπροσώπευε σημαντική πρόοδο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

«Απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για τον εντοπισμό, την κατανόηση και τον μετριασμό των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τους κινδύνους για το περιβάλλον, αυτή η νομοθεσία ενισχύει επίσης τις προσπάθειες για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. «Η προτεινόμενη οδηγία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων αρχών του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για πολυεθνικές επιχειρήσεις σχετικά με την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά, και από πρακτικές που έχουν ενσωματώσει οι υπεύθυνες επιχειρήσεις στις δραστηριότητές τους για να σέβονται τα παιδιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. και περιβαλλοντικά δικαιώματα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι εταιρείες να σέβονται και να προστατεύουν αυτά τα δικαιώματα. Χαιρετίζουμε τις διατάξεις της Οδηγίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε εταιρείες – μεγάλες και μικρές – στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στα διεθνή πρότυπα. Μέσω της υιοθέτησης της οδηγίας της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική αειφορία, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν αυτή τη θετική δύναμη για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμβολή στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους».