2023 – 8ος Φοιτητικός Διαγωνισμός για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”

 

Δράση για το κλίμα, ποιοτική εκπαίδευση, λιγότερες ανισότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή: αυτοί αποτελούν μονάχα μέρος των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που υιοθετήθηκαν το 2015 από όλα τα κράτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και αποτελούν πλέον παγκόσμιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτοί οι 17 Στόχοι (Εικόνα 1), σε συνάρτηση με τους 169 υποστόχους, είναι εξίσου σημαντικοί, αλλά και αλληλένδετοι, απαιτώντας μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίτευξή τους που να ενσωματώνει και τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική – σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Είναι ξεκάθαρο πως απαιτείται επιτάχυνση των κοινών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μέχρι το 2030, και ο Φοιτητικός Διαγωνισμός για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», που πραγματοποιείται φέτος για 8η φορά, σκοπό έχει να αναδείξει καινοτόμες προτάσεις της φοιτητικής κοινότητας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού θα αποτελέσει ο ΣΒΑ#17 (Συνεργασία για τους Στόχους) που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη όλων των υπόλοιπων στόχων έως το 2030, καθώς αφορά τη σύμπραξη (συνεννόηση και συνεργασία) όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι ομάδες καλούνται να εστιάσουν σε 1 από τα 4 παρακάτω ουσιώδη θέματα*:

  1. Απασχόληση/Συνθήκες Εργασίας
  2. Φτώχεια/Ανθρώπινα Δικαιώματα
  3. Κλιματική Αλλαγή
  4. Παραγωγή/Κατανάλωση

👉 Πώς οι επιχειρήσεις επηρεάζουν ή/και επηρεάζονται από το θέμα αυτό;

👉 Προτείνετε μία ή παραπάνω υλοποιήσιμες προτάσεις για την συμβολή των επιχειρήσεων στην πρόληψη ή/ και αντιμετώπιση του ουσιώδους θέματος.

👉 Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεργασθούν μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα;

🏆 Τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού είναι:

  • Εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες & επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Laptops
  • Αμειβόμενη πρακτική άσκηση με διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα σε εταιρία-μέλος του CSR HELLAS

Όπως κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες φοιτητ(ρι)ών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούμενες από 3 ή 4 μέλη, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι φοιτητ(ρι)ές να βρίσκονταν στο δεύτερο έτος των σπουδών τους και άνω.

Σημειώνεται πως η αίτηση συμμετοχής πρέπει να συμπληρωθεί ξεχωριστά από κάθε ένα από τα μέλη κάθε ομάδας ώστε να είναι έγκυρη.


*Ένα ζήτημα είναι ουσιώδες όταν επηρεάζει καθοριστικά την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν την έννοια της ουσιαστικότητας για να καθοδηγήσουν τις διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού της βιωσιμότητάς τους. Ένα ουσιώδες θέμα βιωσιμότητας είναι ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό ή κοινωνικό ζήτημα από το οποίο μια εταιρεία μπορεί να επηρεαστεί ή/ και να το επηρεάσει. Μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα που επηρεάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

Εικόνα 1 – 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (πηγή: ΟΗΕ)

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των ΣΒΑ στην προαγωγή, μεταξύ άλλων, της κοινωνικής ευημερίας, της οικονομικής ανάκαμψης και της δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της προόδου για την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Μέλη που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία